OBILjEŽENA SLAVA HRAMA U MAČKOVCU :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA SLAVA HRAMA U MAČKOVCU


U Mačkovcu je obilježena Mala Gospojina, slava Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Svetu liturgiju su služili protojerej stavrofor Dragomir Lazarević, protonamjesnik Spasoja Radovanović i jerej Ostoja Dikić.

Prema riječima protonamjesnika Duška Đurića, starješine Hrama u Mačkovcu, u ovom Hramu su nedavno urađeni konstrukcijski radovi zaštite Hrama od vlage koji su uspješno završeni.



„Svake godine, tradicionalno na ovaj praznik se okupljamo u ovom Hramu koji posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, u slavu i u čast Presvete Majke Božije. Ove godine smo imali velike konstrukcijske radove koji su uspješno završeni. Sam praznik Rođenja Presveta Bogorodice je i početak našeg spasenja, jer je Gospod upravo kroz Presvetu Bogorodicu poslao Sina svog radi nas i našeg spasenja“, istakao je protonamjesnik Duško Đurić.

Hram u Mačkovcu je nedavno obnovljen zahvaljujući građanima Lopara i Opštini Lopare, a kako je načelnik Opštine Lopare dr Rado Savić izjavio, iz opštinskog budžeta je izdvojeno 50.000 KM za obnovu hrama.

„Na današnjem obilježavanju slave Hrama imali smo priliku da vidimo i radove koje su urađeni u našem Hramu. Zahvaljujući vijernim Majevičanima i Opštini Lopare zajedno smo obezbijedili sredstva za izvođenje radova na zaštiti Hrama od vlage koji su uspješno privedeni kraju“, rekao je načelnik Lopara Rado Savić.



„Ovom prilikom bih se zahvalio svim građanima koji su učestvovali na Donatorskoj večeri za obnovu Hrama u Mačkovcu.“, dodao je Savić.

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Opštine Lopare dr Rado Savić, predsjednik SO-e Lopare Milenko Ristić i Želimir Nešković, delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon Svete liturgije i litije oko hrama, osvještan je i prelomljen slavski kolač, a zatim je nastavljeno praznično slavlje uz trpezu ljubavi.