PROJEKAT "MAJEVICA BEZ MINA" :: Semberija INFO ::

 

PROJEKAT "MAJEVICA BEZ MINA"


Deminiranje koje je u toku u opštinama Lopare i Ugljevik u Republici Srpskoj i Čelić, Teočak i Sapna u Federaciji BiH se sprovodi uz finansijsku podršku vlade Njemačke.

Na području opština Ugljevik i Lopare traje deminiranje u okviru projekta "Majevica bez mina", a očekuje se da Ugljevik ove, a Lopare naredne godine budu proglašeni opštinama bez minske opasnosti, izjavio je Goran Ždrale iz Centra za uklanjanje mina – Regionalna kancelarija Pale.

On je rekao da su deminerski radovi u Loparama počeli prošle godine, a obavlja ih deminerska organizacije Norveška narodna pomoć, a u Ugljeviku je deminerska organizacija "Mag" startovala u maju ove godine.

"Veliki je disbalans između ove dvije opštine zbog činjenice da Ugljevik ima mnogo manju kontaminaciju minama, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine Ugljevik proglasiti opštinom bez mina u Republici Srpskoj", rekao je Ždrale novinarima.

Prema njegovim riječima, za sada su aktivni na devet lokacija u Ugljeviku gdje je pronađeno dvadesetak mina i isto toliko drugih minsko-eksplozivnih sredstava, što je i očekivano jer je nakon rata na ovom području izvršeno vojno uklanjanje mina.

"Kada su u pitanju Lopare, situacija je dosta složenija i specifičnija, definisana su četiri velika projekta, a aktivnosti se trenutno izvode samo na jednom od njih koji obuhvata područje Majevice i do sada je pronađeno 160 minsko-eksplozivnih sredstava svih vrsta, protivpješadijskih i protivtenkovskih mina", rekao je Ždrale.

Demineri su, prema njegovim riječima, zadovoljni dinamikom radova i očekuju da se projekat završi do kraja godine.

"Za iduću godinu nas očekuje značajan izazov na tri velika projekta Brusnica, Piperi i Lopare tri i nadamo se da ćemo taj veliki posao uraditi u idućoj godini i time i opštinu Lopare proglasiti opštinom bez minske opasnosti", rekao je Ždrale.

On je pohvalio saradnju sa lokalnim zajednicama.

Ždrale je naveo da demineri na Majevici imaju i znajačnu podršku Šumskog gazdinstva "Majevica" Lopare, koje je pomagalo da se što hitnije sanira pristup lokacijama.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za opštinu Lopare, kao i druge susjedne opštine, jer će se deminiranjem Majevice stvoriti uslovi za lakši život stanovnika na ovim područjima i podstaći razvoj turističkih potencijala ovog regiona, kao i drugih grana privrede.

Posebnu zahvalnost upućujemo Misiji OEBS-a u BiH, kao i Ambasadi Njemačke u Bosni i Hercegovini i pukovniku Franc Jozefu Noltu, koji su prepoznali značaj ovog projekta i obezbijedili sredstva u iznosu od oko 9 miliona evra“ da se projekat uspješno realizuje, istakao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.