Za majevičke pčelare ova je godina bila izuzetno teška i loša: Načelnik Savić obećao podršku pčelarima :: Semberija INFO ::

 

Za majevičke pčelare ova je godina bila izuzetno teška i loša: Načelnik Savić obećao podršku pčelarima



Izvor: Semberske novine / Semberija info / S. Ristanović

Udruženje pčelara „Zlatna košnica“ Lopare osnovano je 2014. godine, a trenutno broji 96 članova, te 4.150 pčelinjih društava. 

Radislav Davidović, predsjednik UP „Zlatna košnica“ i samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u Opštini Lopare istakao je da je ova godina, sa aspekta pčelarske proizvodnje, bila izuzetno teška i loša godina


.
- Prvenstveno, moram reći da su pčele iz zimskog perioda izašle mnogo oslabljene, međutim april i maj nisu obećavali, jer su bile jako nepovoljne temperaturne razlike i kolebanja, što je jako nepovoljno uticalo na pčelinja društva. Nakon toga, početkom maja naišao je dug kišni period koji je, takođe, loše uticao na razvoj pčelinjih društava i na prinos. Kada je beharalo voće i cvjetalo povrće, zbog kiše pčele nisu imale mogućnosti da to oplode, da se prošire i da rade. Nakon toga, kada su trebale da unose bagrem, kiša i hladno vrijeme su, takođe, uticali na izuzetno lošu bagremovu pašu. Ovogodišnjim prinosom meda nismo zadovoljni, važno nam je bilo da ostane za pčelinja društva da imaju meda za legla da prežive, a nama pčelarima koliko god da je ostalo, bili smo zadovoljni. Konkretno, ja ove godine ništa nisam vrcao, sve sam ostavio da pčele mogu da prežive, ali po pričama drugih pčelara prinos je bio pet do šest kilograma po košnici, kod onih koji su imali bolje lokacije i koji su selili pčelinja društva“, rekao je Davidović i dodao da je ove godine bilo mnogo slučajeva pojave varoe i drugih bolesti, te da su svi oni pčelari koji na vrijeme nisu pristupili zaštiti svojih pčelinjih društava pretrpjeli velike gubitke.

Prema riječima Davidovića, jedina pozitivna strana od ove godine jeste to što su od države, rješenjem dobili posticaj za 3.775 pčelinjih društava za 55 članova udruženja, te da su od Agencije za agrarna plaćanja dobili 37.750 KM, što iznosi 10 KM po košnici. Udruženje pčelara „Zlatna košnica“ ove godine je apliciralo za nabavku pčelarske opreme za 24 člana, preko firme „Agro boos“, odnosno Fondacije za održivi razvoj „Progressus“.

- To je dogovor između Mađarske vlade i Vlade RS za nabavku opreme i priključnih mašina u biljnoj proizvodnji i pčelarske opreme. Vrijednost  našeg projekta  koji smo poslali iznosio je 66.343 KM, a od tog iznosa 70 odsto sredstava je bespovratno od strane Mađarske vlade i Fondacije za održivi razvoj „Progressus“, a 30 odsto plaća krajni korisnik, odnosno 24 člana koji su aplicirali i trebali bi ukupno isplatiti 10.000 KM. Treba naglasiti da ni jedan član nije mogao aplicirati za opremu ako vrijednost po jednom artiklu ne iznosi 1.000 KM. Najviše smo tražili električne vrcaljke svih vrsta i namjena, zatim kadice za topljenje i vrcanje meda, električne topionike sa gorionicima, dvije velike aparature za izvlačenje satnih osnova, kao i sitna oprema. Oprema bi trebalo da bude isporučena od maja do avgusta naredne godine, odnosno kada svaki pojedinac potpiše ugovor i uplati svoj dio novca, preuzme opremu“, kazao je Davidović i dodao da imaju podršku lokalne zajednice i načelnika Lopara Rade Savića.

- Načelnik mi je čvrsto obećao da će rebalansom budžeta ove godine pomoći pčelarima koji su u udruženju, te da će nam pomoći oko sredstava za nabavku opreme za koju smo aplicirali.  Od 30 odsto koliko mi trebamo da platimo, načelnik će nam iz budžeta dati 15 odsto sredstava, a 15 odsto od vrijednosti artikla svaki pčelar treba da uplati. Ovim putem mu se zahvaljujem, jer ima osjećaja za naše udruženje i vidi da se trudimo“, istakao je Radislav Davidović.

Dodao je da udruženje svake godine organizuju od tri do četiri predavanja koje održavaju u Loparama i Ugljeviku, jer prema njegovim riječima dobru saradnju imaju sa Udruženjem pčelara „Ugljevička košnica“ iz Ugljevika.

- Pored predavanja organizujemo i neobavezna druženja i ručkove gdje se pčelari druže, kao i na predavanjima. Odlazimo i na sajmove, dva puta godišnje odlazimo u Beograd na Proljetnji sajam, kao i na Jesenji sajam na Tašmajdanu. Imamo dobru saradnju i sa udruženjima iz Srbije, Brčko distrikta, Tuzle i svim udruženjima u okruženju. Svake godine izlažemo naše proizvode na sajmu Dijaspora, kao i na Sajmu šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, Brčko distriktu... Gdje god nas pozovu mi se rado odazivamo i moji pčelari su veoma aktivni“, rekao je Davidović i dodao da je glavni proizvod koji prodaju med, ali da prodaju i propolis, vosak, saće, kao i da se bave proizvodnjom i prodajom matica...

- Što se tiče planova za budući period u planu imam da što više osnažim udruženje. Želim da privučemo što više mladih da se bave ovim korisnim poslom i da ih motivišem, kao i da se što više ljudi uključi u pčelarsku proizvodnju, da ih edukujemo da rade lijep i koristan posao. Kada je godina dobra, zna da nagradi dosta i finansijski. Ima tu mnogo ulaganja, ali i gubitaka. Ipak, pčelar ne može biti svako, to ne mogu biti lijeni i aljkavi ljudi. Pčelari moraju biti uredni, svjesni i vrijedni ljudi“, poručio je Davidović i na kraju za ,,Semberija info’ ponovio da je ova, 2023. godina jedna od najtežih, u posljednjih 10 godina, za sve grane poljoprivredne proizvodnje.