OPŠTINA LOPARE DODJELILA 4.000 SADNICA ŠLjIVE LOKALNIM POLjOPRIVREDNICIMA :: Semberija INFO ::

 

OPŠTINA LOPARE DODJELILA 4.000 SADNICA ŠLjIVE LOKALNIM POLjOPRIVREDNICIMA


Načelnik opštine Lopare Rado Savić dodjelio je danas 4.000 sadnica šljive za 36 lokalnih poljoprivrednika, sorti „stenlej“ i „čačanka rodna“.
 
Savić je istakao da je ideja i želja lokalne vlasti da se vrati proizvodnja šljive na Majevici.
 
„U prethodnom periodu podignuto je dosta novih voćnjaka kroz projekte koje je podržala opština, kao i privatnom inicijativom“, rekao je Savić novinarima.
 
Savić je kao primjer istakao voćnjak „Jelena“ koji broji 40.000 sadnica šljive koji je podigao  u prethodnoj godini Dragan Jović, majevičanin koji živi i radi u Austriji.
 
„Ovih 4.000 sadnica šljive je još jedan doprinos da opština Lopare bude najveći proizvođač šljive u Republici Srpskoj“, dodao je Savić.
 
Opština Lopare je za sadnice izvdojila 10.000 KM a sadnice su dobijene u okviru  projekta „Uspostavljenje međuopštinske saradnje u oblasti poljoprivrede opštine Lopare i federalne opštine Čelić“  koji se zajednički realizuje sa Savjetom Evrope koji je izdvojio 6.000 evra.
 
Poljoprivrednik Milan Gavrić zahvalio se na donaciji i rekao da je danas preuzeo sadnice „čačanke rodne“.
 
„Kalemim šljive, a dugo se bavim voćarstvom, imam već zasad šljive „stenlej“ i nastaviću da se bavim proizvodnjom šljive jer su ovde povoljni klimatski uslovi“, rekao je Gavrić.