UGLjEVIK: OBILjEŽENA SLAVA HRAMA U TUTNjEVCU :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: OBILjEŽENA SLAVA HRAMA U TUTNjEVCU


Svetom liturgijom, izborom kuma, litijom, ophodom i lomljenjem slavskog kolača obilježena je krsna slava Pokrov Presvete Bogorodice u istoimenom hramu u ugljevičkoj mjesnoj zajednici Tutnjevac.

Starješina hrama protojerej-stavrofor Branislav Rađen istakao je da su se danas vjernici sabrali u Bogorodičinom svetom hramu da proslave njen pokrov.
 
"Sveta majka Božija, naša vladičica, zaštitnica, čuva, štiti i spasava sve hrišćane", istakao je Rađen.
 
Među brojnim vjernicima slavi hrama je prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je rodom iz Tutnjevca, a koji je čestitao praznik sveštenstvu i vjernicima.
 
"Ovdje sam rođen, kršten, odrastao i napajao sam se vjerom pravoslavnom i Hristovom. Sa majkom sam od malih nogu dolazio u ovu crkvu. Ovdje su živjeli moji preci, roditelji, djedovi i ovdje ću ostati da živim. Želim da i moja djeca i unučad ostanu u Ugljeviku", rekao je Perić.
 
On je izrazio zadovoljstvo jer je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije tokom nedavne posjete ovoj opštini rekao da Ugljevik polako postaje duhovni centar.
 
"To je zasluga jednog naroda, prije svega, cjelokupne opštine Ugljevik, a i naših predaka. A, mi, kao lokalna zajednica, ćemo i u narednom periodu dati doprinos da Ugljevik bude duhovni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske", rekao je Perić.
 
On je naglasio da je saradnja opštine Ugljevik sa Srpskom pravoslavnom crkvom uvijek bila na zavidnom nivou i obećao da će tako i ostati.
 
"Vjera pravoslavna i Srpska pravoslavna crkva su održale narod na ovim prostorima", naglasio je Perić.
 
U toku ophoda služen je parastos za tri sveštenika koje su u toku Drugog svjetskog rata odvele ustaše i ubile ih u logoru Jadovno.