U opštini Ugljevik nema afričke kuge svinja: Preduzete sve mjere i aktivnosti sprečavanja ove zaraze :: Semberija INFO ::

 

U opštini Ugljevik nema afričke kuge svinja: Preduzete sve mjere i aktivnosti sprečavanja ove zaraze


U opštini Ugljevik nema potvrđen slučaj zaraze afričke kuge svinja, rekla je pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za veterinarstvo Dragana Oklješa.

Ona je danas zajedno sa direktorom Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” Draganom Kneževićem posjetila opštinu Ugljevik i sastala se sa lokalnim kriznim centrum za kontrolu afričke kuge svinja.

-Apelujemo na pojačane preventivne aktivnosti, te primjenu biosigurnosnih mjera od samih farmera koji treba da ograniče kretanje životinja po svojim farmama, da obezbjede dezinfekcione barijere, da zatvore životinje u objekte kako bi spriječili bilo kakve kontakte sa divljim svinjama-upozorila je Oklješa.

Ona je ocijenila da je u opštini Ugljevik lokalni krizni centar preduzeo sve aktivnosti u skladu sa propisima i mjerama sprečavanja ove zaraze.

-Poznata je lokacija,  koja bi se, u slučaju potrebe koristila za zakopavanje uginulih životinja, obezbjeđen je prevoznik kao i mehanizacija za kopanje ako bi bilo pojave afričke kuge svinja-rekla je Oklješa.

Policijska stanica Ugljevik, podsjetila je Oklješa, pojačala je svoje aktivnosti na terenu kao i da su  imali uspješne akcije u kojima su zaustavljali kamione koje prevoze životinje koje su transportovane iz zaraženih područja.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja uradio određene planske aktivnosti kako bi se spriječila ova zaraza na području ove podmajevičke opštine.

-Ako bi došlo do zaraze, onda je važno da se uginule životinje na kvalitetan način i u skladu sa standardima transportuju i ukopaju na već određenoj lokaciji kako se ne bi širila zaraza-zaključio je Perić.