Episkop Fotije u Ugljeviku: Srpsku pokušavaju da uzdrmaju politički i pravno :: Semberija INFO ::

 

Episkop Fotije u Ugljeviku: Srpsku pokušavaju da uzdrmaju politički i pravno


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je svim Srbima u amanet da se očuva Republika Srpska koju pokušavaju da uzdrmaju na pravni i politički način.



-Potrebni su nam mudri ljudi da se sačuvamo i opstanemo u ovo teško vrijeme-poručio je vladika Fotije.
U besjedi u ugljevičkom hramu Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana, koji je danas proslavio  istoimenu slavu, episkop Fotije je pozvao Srbe da budu jedno sa svojom crkvom , sveštenicima i duhovnicima i da idu putem spasenja koji je od Boga blagosloven.



Vladika Fotije je istakao da  je crkva čuvar svih vrlina i svake druge hrišćanske vrijednosti, pogotovo onoga što je Božansko i neprolazno.

-Zemaljske sile se trude da sve to ponište i da nam uzmu našu istoriju, našu ćirilicu, naše pismo, našu kulturu ali crkva sve to čuva i ona je čuvar svih vrlina i svake druge hrišćanske vrijednosti. Dobro je što smo sa svojom crkvom, posebno jer djeca dolaze u hram da se uče riječju Božijom-rekao je vladika Fotije.



On je podsjetio  da je srpski narod kroz istoriju išao filosofijom krsta i Vaskrsenja i mnogo puta stradao ali je posle toga vaskrsavao iz mrtvih.

-Obnavljali smo se, obnavljali naše svetinje, naše duše. Tako vjerujem duboko da će biti na našem raspetom Kosovu i Metohiji i na svim prostorima gdje žive naši pravoslavni Srbi-rekao je episkop Fotije.

Slava hrama u ugljevičkom naselju Sjever proslavljena je Svetom ahijerejskom liturgijom, litijom, ophodom, obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, te služen parastos za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske.



Hramovnoj slavi prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Zoranom Lazićem.

Perić je čestitao slavu sveštenstvu, parohijanima i zahvalio episkopu Fotiju jer neprestano okuplja vjerni narod širom Republike Srpske u vjeri i ljubavi.



-U Mjesnoj zajednici Sjever pomagali smo izgranju hrama, gradili smo infrastrukturu a to je naš cilj i opredljenje i u narednom periodu kako bi zadržali stanovnike na ovim našim divnim prostorima-rekao je Perić.

Starješina hrama, protojerej-stavrofor Duško Tanacković čestitavši slavu vjernicima poželio im da ih čuvaju Sveti mučenici i besrebrenici Kozma i Damjan te da podare zdravlja svim porodicama a posebno djeci.
U toku Svete arhijerejske liturgije đakon Boško Maksimović rukopoložen je u čin sveštenika.