PRVO BOGOSLUŽENjE U CRKVI SVETE TROJICE U MEZGRAJI KOSE :: Semberija INFO ::

 

PRVO BOGOSLUŽENjE U CRKVI SVETE TROJICE U MEZGRAJI KOSE


Prvo bogosluženje u crkvi Svete Trojice u Mjesnoj zajednici Mezgraja Kose, čija je izgradnja u toku, sabralo je juče na molitvu vjerni narod ovog kraja. Liturgiju u svetinji, sa čijom  e izgradnjom otpočeto u aprilu prošle godine, služio je protojerej stavrofor hadži Neđo M. Zarić. 
 
On je zahvalio svim vjernicima koji su učestvovali i uložili trud u dosadašnju izgradnju ovog hrama.
 
„Čestiti i dobri domaćini ovog kraja dali su nemjerljiv doprinos izgradnji svetinje.Prošle godine,  30.aprila, osvećeni su temelji ove crkve, a ona je danas već izgrađena do krova, na njoj je postavljena stolarija, zahvaljujući pomoći i podršci vjernog naroda. Za narod ovog kraja ona ima višefunkcionalnu vrijednost  zbog svog geografskog položaja jer je izgrađena na srpskom dijelu koji graniči sa federalnim. U skorije vrijeme na zvoniku će biti postavljeno zvono koje će  pozivati vjernike  na službu, vjenčanja, krštenja, a u jednom momentu i na ispraćaj duša Bogu na istinu. “-kaže- protojerej stavrofor hadži Neđo M. Zarić. 
 
On je pozvao vjernu  braću i sestre, ne samo Mezgraje nego i okolnih mjesta, da na bilo koji način daju doprinos izgradnji crkve i vječno ugrade sebe u ovu svetinju. 


 
„Ova svetinja i naše ugrađivanje u nju će imati veliki značaj za buduće naraštaje i pokoljenja kada mi odemo Bogu na istinu. Ova mala djeca će u skorijoj budućnosti biti majke i očevi, dolaziti u ovaj hram i pominjati u molitvi naša imena jer molitve živih pomažu umrlima da im Bog grijehove oprosti i u rajsko naselje i carstvo nebesko nastani“-rekao je protojerej stavrofor Zarić u svom obraćanju okupljenim vjernicima.
 
Plan je da se u toku izgradnje vjernici u crkvi okupljaju svake mlade nedjelje i da sabiranje u ovoj svetinji pređe u tradiciju jer je svaka molitva Bogu okrepljenje za dušu i tijelo.
 
Predsjednik građevinskog odbora Petar Mirković smatra da je za mještane Mezgraje Kose veoma važno da svetinja bude izgrađena na ovom mjestu i da služi novim generacijama.

Mirković kaže da je zadovoljan dinamikom radova na izgradnji hrama, veliki dio posla je urađen, a sada predstoji uređivanje krova, zvonika, spoljašnjosti i unutrašnjosti hrama, kao i prostora oko njega. On je iskoristio priliku da se zahvali svim stanovnicima Mezgraje Kose, kao i svima onima  koji su na bilo koji način  pomogli dosadašnju izgradnju crkve. 
 
„Kao predsjednik građevinskog odbora za izgradnju crkve Svete Trojice želim da izrazim zahvalnost Peri i Smilji Mirković koju su bili inicijatori izgradnje ove crkve i koju su za tu namjenu poklonili dva dunuma zemlje. Zatim, Opštini Ugljevik i načelniku Vasiliju Periću na značajnoj finasijskoj podršci, preduzećima Sporting i Mont gradnja, i svim mještanima koji su dali doprinos u vidu dobrovoljnih priloga za  izgradnji crkve.  Ako Bog da nadamo se da ćemo vrlo brzo izmalterisati zvonik, postaviti crijep kako ne bi došlo do oštećenja. Mi smo malo selo ali smo ljudi velikog srca. Samo ime ovog hrama, Sveta Trojica, nama mještanima znači mnogo jer je molitva našeg sela Sveto Trojstvo“-rekao je Mirković. 
 
On je istakao da izgradnja hrama mještanima Mezgraje Kose znači mnogo jer će ovo selo selo prvi put od svog postanka imati svoju bogomolju. 
 
Napredak izgradnje crkve Svete Trojice pokazao je još jednom da pravoslavni narod srpski nije zaboravio na sabornost. Svi vjernici koji žele dati svoj lični doprinos izgradnji crkve mogu to učiniti uplatom sredstava na račun: 

Nova Banka, broj računa 5550000054342522, svrha uplate-dobrovoljni prilog za izgradnju hrama Svete Trojice u Mezgraji, ili lično upisati dobrovoljni prilog u hramu pred bogosluženje koje će se vršiti svake mlade nedjelje u mjesecu od 12 časova.