“Energetska tranzicija”: Projektom do solarnih panela u Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

“Energetska tranzicija”: Projektom do solarnih panela u Ugljeviku


Šef kabineta načelnika opštine Ugljevik Milorad Jovičić sastao se danas sa predstavnicima Fonda otvorenog društva BiH, Centra za održivu energetcku tranziciju „Reset“ i Fronta Slobode Tuzla povodom implementacije projekta „Pravedna zelena tranzicija“.

Jovičić je rekao da bi realizacijom ovog projekta Srednjoškolski centar “Mihailo Petrović Alas”dobio solarne panele.

-Opština Ugljevik će u punom kapacitetu podržati ovaj projekat a posebno u pisanju novih projekata vezanih za energetsku tranziciju koja je već krenula-rekao je Jovičić.

Izvršni direktor Fonda otvorenog društva BiH Mervan Miraščija najavio je da bi u narednoj godini ovom projektom srednjoškolski centar u Ugljeviku dobio donaciju cjelokupnog solarnog paketa koji podrazumijeva pokrivanje potrošnje električne energije u školi.

Miraščija je naglasio  da se ovim projektom podiže znanje o energetskoj tranziciji, klimatskim problemima i klimatskom zagađenju i zahvalio opštini Ugljevik za saradnju.

Direktor Srednjoškolskog centra Vesna Lakić, prisustvovala je sastanku i  istakla je da bi ovim projektom riješili pitanje grijanja na solarnu energiju u dugoročnom periodu.

Projekat „Pravedna zelena tranzicija” ima vrijednost više od million američkih dolara i sprovodi se zemljama Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je još uvijek u pilot fazi jer ove godine u ovaj projekat ulaze tri škole a već u narednoj još 6 škola.