Obilježena godišnjica ustanka protiv fašizma u Donjoj Trnovi: Srbi vazda slobodari :: Semberija INFO ::

 

Obilježena godišnjica ustanka protiv fašizma u Donjoj Trnovi: Srbi vazda slobodari


Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 82 godine od dizanja ustanka protiv fašizma.



U kosturnici ovog Spomen-parka iz Drugog svjetskog rata pohranjeni su posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Savez udruženja boraca Narodnosolobodilačkog rata /SUBNOR/ Ugljevik, Gradski odbor SUBNOR Bijeljina, Mjesna zajednica Donja Trnova i Centar za kulturu “Filip Višnjić” iz Ugljevika.

-Na ovaj način kulturu sjećanja na važne istorijske datume prenosimo na mlade naraštaje a to i jeste naš glavni cilj rada i postojanja-rekao je u ime organizatora predsjednik SUBNOR Ugljevika Ratko Đurković.



Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić položio je vijenac zajedno sa predstavnicima ove podmajevičke opštine i istakao je da su Srbi vazda bili slobodari.

-Obilježavanjem današnjeg datuma pamti se istorija i njeguje tradicija u kojoj su Srbi na ovim prostorima pobijedili najveće zlo čovječanstva i izvojevali slobodu u kojoj su generacije živjele u miru-naglasio je Lazić.

Zajedno sa brojnim delegacijama iz Zemuna, Šida, Surčina, Sremske Mitrovice,Boračke organizacije Ugljevika,  vijenac na Spomen-obilježje položio je i pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH Sergej Kuklev.

Nakon polaganja vijenaca održan je kulturno-umjetnički program.