Rudnik i TE Ugljevik:U probni rad pušteno postrojenje za odsumporavanje u RiTE Ugljevik :: Semberija INFO ::

 

Rudnik i TE Ugljevik:
U probni rad pušteno postrojenje za odsumporavanje u RiTE Ugljevik


U krugu ugljevičke termoelektrane danas (četvrtak, 5.12.2019.)) je pušteno u probni tromjesečni rad postrojenje za odsumporavanje, čija je izgradnja finansirana sredstvima japanskog kredita. Vrijednost ove investicije, od koje je zavisila budućnost ugljevičke termoelektrane i nastavak proizvodnje električne energije, iznosila je oko 80 miliona eura.



Zlatko Malović, projekt–menadžer za realizaciju projekta odsumporavanja u Termoelektrani „Ugljevik“ , kaže da je ovo postrojenje kruna napora koje je uložila Vlada RS i „Elektroprivreda RS“, uz pomoć Vlade Japana koja je u 2010. godini odobrila povoljan kredit za realizaciju ovog projekta.



„Japanski konzorcijum „Micubiši – Hitači Pauer Sistem“ realizovao je ovaj projekat. Krenulo je vruće puštanje u rad postrojenja za odsumporavanje gasova, odnosno period probnog rada koji će trajati oko tri mjeseca. Na ovaj način otklonjene su sve prepreke koje su bile nametnute evropskim legislativama i ugovorima sa Energetskom zajednicom. Ovim projektom emisija štetnih polutanata i sumpor–dioksida biće smanjena minimalno osamdeset puta. To dovoljno govori o važnosti ovog projekta“, izjavio  je Malović, napomenuvši da je ovo trenutno jedino postrojenje za odsumporavanje u regionu.

Prema ugovoru, u naredna tri mjeseca vršiće se podešavanje procesa odsumporavanja, što bi sve trebalo da dovede do konačnog cilja – emisije od 200 miligrama po metru kubnom na izlasku iz novog vlažnog dimnjaka termoelektrane.

„To je emisija koja je propisana po važećim najstrožijim evropskim legislativama za emisiju ovakvih polutanata. Izgradnja je trajala od sredine 2016. godine i rokovi su u potpunosti ispoštovani. Vrijednost investicije je 80 miliona eura i finansiran je sredstvima Japanske investiciono–kreditne banke“, izjavio je Zlatko Malović.

Semberija INFO - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević