UGLjEVIK: SRBI S LjUBAVLjU SLIJEDE PUT SVETOG SAVE :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: SRBI S LjUBAVLjU SLIJEDE PUT SVETOG SAVE


Profesor Pravnog fakulteta u Bijeljini Dimitrije Ćeranić poručio je besjedeći na Svetosavskoj akademiji u Ugljeviku da je prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj Sveti Sava usmjerio Srbe na Božiji put, narodni, državni i crkveni brod i da je bio najsvjetliji i najsvetiji među Srbima.



"Sveti Sava, najpravedniji i najljubljeniji u svom rodu, najmudriji i najmilosrdniji među Srbima sve nas je usmjerio na Božiji put i uputio na narodni, državni i crkveni brod", rekao je Ćeranić u ugljevičkom Centru za kulturu.

On je istakao da je put Svetoga Save put koji Srbi s ljubavlju slijede.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski, protojerej Aleksandar Tešić prenio je blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, ističući da o Svetom Savi govorimo kao o velikom graditelju, državniku, diplomati, organizatoru socijalnog života među Srbima u vremenu u kome je živio.



Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broj sugrađana na Svetosavskoj akademiji.


Perić je naglasio da je Sveti Sava bio graditelj ljubavi, mira i razumijevanja.

"Važno je da se držimo Svetosavlja, onoga što je radio naš Sveti Sava, gradeći crkve i našu srpsku duhovnost i državu, a mi poučeni njegovim životom i radom da se tako ponašamo u svakodnevnom životu", rekao je Perić.



Protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh ugljevički, rekao je da je Sveti Sava otac srpske nacije, osnivač srpske crkve i srpskog naroda.

Svetosavsku akademiju trinaestu godinu zaredom organizuje Svetosavska omladinska zajednica. Ove godine sproveden je konkurs u čast 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u kojem je učestvovalo preko 50 učenika osnovnih škola i srednjoškolskog centra za likovne i literarne radove, od kojih je nagrađen ukupno 31 rad.

Na Svetosavskoj akademiji učestvovali su hor i dramska sekcija Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas", recitatorska sekcija i Orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić".

Akademiju su organizovali Crkvena opština Ugljevik, Svetosavska omladinska zajednica i opština Ugljevik.

Opština Ugljevik