SPROVOĐENjE VANREDNIH PREVENTIVNIH MJERA I U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

SPROVOĐENjE VANREDNIH PREVENTIVNIH MJERA I U UGLjEVIKU


Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, na prijedlog opštinskog Štaba za vanredne situacije, donio je naredbu o sprovođenju vanrednih preventivnih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona, među kojima je i zabrana rada svim ugostiteljskim objektima, osim hotela kojima je dozvoljeno da u okviru restorana služe hranu i piće za svoje goste.

Ovom naredbom zabranjen je rad zanatsko-uslužnim radnjama, osim automehaničarskih, svadbenim salonima, teretanama i sličnim oblicima organizovanja, navodi se u saopštenju.

Taksi prevoz je dozvoljen pod uslovom da se redovno sprovode mjere dezinfekcije.

Štab za vanredne situacije preporučuje da roditelji od sutra djecu ne šalju u vrtiće.

"Pinokio" da svoj rad svedu na minimum kapaciteta neophodnih za smještaj djece u slučajevima da roditelji ne mogu obezbijediti neki drugi vid čuvanja djece.

U okviru naredbe ograničava se rad od 7.00 do 18.00 časova trgovinama prehrambene robe široke potrošnje i trgovinama stočne hrane, subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača /isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda.

"Ograničiti broj ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti, ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra, u zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i povišene higijene", navodi se u saopštenju.

Naredbom se reguliše i dostava životnih namirnica koja se dozvoljava od 7.00 do 18.00 časova za subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti, uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti koje će kontrolisati kontrolni organi.

Benzinske pumpe mogu raditi bez ograničenja kada je riječ o prodaji goriva i drugih naftnih derivata, sa ograničenjem za dio benzinske pumpe u kojem je smješten prodajni objekat od 7.00 do 18.00 časova.

Apoteke i poljoprivredne apoteke mogu raditi bez promjene radnog vremena.

Opštinska uprava, opštinske ustanove i preduzeća će od sutra organizovati rad sa minimalnim brojem izvršilaca, a ostala lica uputiće na rad od kuće. Na ulazu u sve službene prostorije u kojima se pružaju usluge građanima ograničiće se broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, onemogućiće se zadržavanje u njima i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

Potrebno je održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorijama od najmanje jedan metar, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i povećane higijene.

Ova naredba stupa na snagu odmah i biće objavljena u "Službenom biltenu opštine Ugljevik".

(Info Bijeljina)