PERIĆ: DONjA TRNOVA - MJESTO KOJE SVJEDOČI SLOBODU :: Semberija INFO ::

 

PERIĆ: DONjA TRNOVA - MJESTO KOJE SVJEDOČI SLOBODU


Na Dan pobjede nad fašizmom rukovodstvo Ugljevika položilo je vijenac na spomenik žrtvama fašizma u memorijalnom kompleksu Donja Trnova, za koje je načelnik opštine Vasilije Perić rekao da je mjesto koje svjedoči slobodu.
 
"Srpski narod dao je ogroman doprinos pobjedi protiv fašizma, a Donja Trnova je mjesto u kojem vrijedi govoriti o slobodi, iz ovih krajeva je srpski guslar Filip Višnjić koji je opjevao borbu srpskog naroda za oslobođenje od Turaka, a zbog junaka iz Velikog rata i antifašističke borbe Donju Trnovu zovu mala Moskva", rekao je Perić novinarima.
 
On je naveo da je iz Donje Trnove i junak odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Milan Jović.
 
Zbog vanrednog stanja i zabrane masovnog okupljanja obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi prisustvovali su delegacije opštine Ugljevik i SUBNOR-a.
 
Predsjedik ugljevičkog SUBNOR-a Ratko Đurković naveo je da se u ovom memorijskom kompleksu čuva sjećanje na 3.278 palih boraca, a u kosturnici je sahranjeno 527 boraca.
 
"U antifašističkoj borbi Donja Trnova je dala 220 života, od čega je 105 boraca", rekao je Đurković.
 
Vijenac na spomenik žrtvama fašizma u Donjoj Trnovi kod Ugljevika položili su načelnik opštine Vasilije Perić, predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić i predsjednik SUBNOR-a Ugljevika Ratko Đurković.