UGLjEVIK: OBILjEŽENO 28 GODINA OD OSNIVANjA PRVE MAJEVIČKE BRIGADE VRS :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: OBILjEŽENO 28 GODINA OD OSNIVANjA PRVE MAJEVIČKE BRIGADE VRS


U Ugljeviku je danas obilježeno 28 godina od osnivanja Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske i poručeno da je komandant Milan Jović sinonim za ovu brigadu koja je imala izuzetan značaj u odbrani Srpskih prostora i čiji je 301 pripadnik poginuo u minulom ratu.

Godišnjica brigade obilježena je služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen-obilježja na gradskom trgu u Ugljeviku za 301 poginulog borca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.



Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izrazio je zahvalnost svim pripadnicima brigade za junačku borbu u odbrani srpskih prostora.

"Prva majevička brigada je branila majevičko ratište, a Majevica su vrata Semberije, i da je neprijatelj ovladao ovom planinom veoma brzo bi ovladao i Semberijom, veliki broj ljudi i teritorije bi došao u opasnost, i upravo iz toga se može vidjeti koliki je značaj boraca ove brigade koja je odbranila srpski narod", rekao je Savčić novinarima.

Cvijeće je položio i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je zahvalio svim borcima zaslužnim za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

"Ova generacija boraca je sigurno najzaslužnija za odbranu Republike Srpske kao dio pobjedničke vojske, a upravo se ova generacija odazvala da brani srpski narod i stala je u odbranu slobode našeg naroda", poručio je Perić.

On je istakao da je obaveza svih da se izrazi ljubav i poštovanje prema poginulim borcima Vojske Republike Srpske, kao i prema njihovim porodicama.

"Ne smijemo nikada zaboraviti poginule borce, moramo biti hrabriji i bolji i činiti sve da srpski narod na ovim prostorima živi u slobodi", naglasio je Perić.

Komandant brigadnog bataljona major Ratko Đurković rekao je da je brigada brojala do 3.500 boraca, a da je njen ratni put bio veoma trnovit.

"Prošli smo sva ratišta, od prostora Majevice, preko Bihaća, Glamoča, Sarajeva, i na svom borbenom putu izgubili 301 borca. Sinonim za ovu brigadu je njen komandant pukovnik Milan Jović koji je u borbi izgubio život, a koji je kao i brigada nosilac ordena Nemanjića", rekao je Đurković.

Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković rekao je da je da Prva majevička brigada za cijeli prostor Republike Srpske značila život.

"Naša obaveza je da se sjećamo svih datuma koji su proistekli iz odbrambeno-otadžbinskog rata, da se molimo za naše poginule saborce koji su položili živote na braniku otadžbine, a njih je u Ugljeviku 301", rekao je Marinković.

Opština Ugljevik