Utvrđeni rezultati izbora za NSRS: Evo ko je osvojio mandate :: Semberija INFO ::

 

Utvrđeni rezultati izbora za NSRS: Evo ko je osvojio mandate


BANjALUKA - U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), najviše mandata odnosno 29 osvojio je SNSD, pokazali su utvrđeni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Prema ovim rezultatima, koje je CIK objavila sinoć, SDS je osvojio 13 mandata, a PDP osam, dok će koalicija SP, NDP i SNP imati pet poslanika. Isto toliko mandata osvojili su i DEMOS i Pokret za državu, dok su Ujedinjena Srpska, DNS i Lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića osvojili po četiri mandata, a po tri NPS Darko Banjac - PUS - Prva SDS te SPS.

Prema utvrđenim rezultatima opštih izbora u BiH, u skupštinske klupe iz SNSD-a trebali bi sjesti Vlado Đajić, Mladen Ilić, Boris Pašalić, Alen Šeranić, Nataša Radulović, te Srđan Mazalica putem kompenzacijskog mandata. Mjesto su obezbijedili i Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac, Aleksandra Supar-Radić, zatim Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Radojica Vidović.

Mandat sa liste SNSD-a obezbijedili su i Igor Žunić, Denis Pijetlović, Mara Granula (kompenzacijiski mandat), te Danijel Jošić, Aleksandar Subotić, Nina Bukejlović, Vojin Mitrović, Slavenko Ristić, Milutin Tasovac, Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović.

Mandat su osvojili i Ljubiša Ćosić, Damjan Škipina, Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović iz SNSD-a.

Kada je riječ o poslanicima iz SDS-a, u skupštinu su se direkno plasirali

Maja Dragojević-Stojić,  Milan Petrović, Aleksandar Trninić, Milan Radović, Pero Đurić, Tamara Evđić, Milan Kasapović, Ljubiša Petrović, Želimir Nešković, Dragomir Vasić, Marinko Božović, Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga.

Mandate iz PDP-a direktnim putem su obezbjedili Milanko Mihajilica, Radislav Dončić, Draško Stanivuković, Nebojša Drinić, Mirna Savić-Banjac, Slaviša Marković, te Igor Crnadak i Marina Blagojević sa kompenzacijskih lista.

Iz koalicije SP-NDP -SNP mjesto u Narodnoj skupštini RS obezbijedili su Velibor Stanić, Srđan Todorović, Petar Đokić, Petko Rankić i Ognjen Kuljić i svi su ostvarili direktni mandat.  

Novi saziv NSRS trebali bi činiti i Milan Dakić, Siniša Mijatović i Aco Stanišić iz DEMOS-a, te njihove partijske kolege Boran Bosančić i Spomenka Stevanović sa kompenzacijskih lista.

Sa liste Ujedinjene Srpske u skupštinske klupe sješće Nenad Stevandić, Milan Trninić, Kostadin Vasić i Mirela Kajkut-Zeljković putem kompenzacije.

Sa liste Za pravdu i red –Nebojša Vukanović direktni mandat u Narodnoj skupštini RS izborili su Milan Savanović i Nebojša Vukanović, dok su kroz kompenzaciju u skupštinske klupe prošli Zagorka Grahovac i Đorđe Vučinić. 

Iz redova DNS-a  u republički parlamnet sva četira poslanika dolaze zahvaljujući mandatu osvojenom putem kompenzacije. To su Dragan Brdar,   Željko Dubravac, Predrag Nešić i Nikolina Šljivić.

I sva tri poslanika SPS-a u skupštinu će putem kompenzacije a to su Milan Milaković, Tamara Damjanović i Maksim Skoko.

Sa liste NPS-PUS-Prva SDS mjesto u parlamentu Srpske izborili su Darko Banjac, Dragan Galić i Bobana Ćibić koja ulazi preko kompenzacije.

Sa liste Pokreta za državu u republički parlament sješće Saša Grbić,  Mirsad Duratović, Amina Kavazović, Sevlid Hurtić i Ramiz Salkić.

Međutim izvjesno je da će doći do pomjeranja jer neće svi prihvatiti mandat koji su osvojili direktnim putem. Do pomjeranja će doći i kada je riječ o kompenzacionim listama jer sa tih listi u republički parlament moraju ući četiri poslanika iz reda hrvatskog naroda.

Inače, riječ je o preliminarnim rezultatima na koje postoji pravo žalbe u trajanju od tri dana.


Glas Srpske