Dodik predsjednik Srpske, Duraković i Begić potpredsjednici :: Semberija INFO ::

 

Dodik predsjednik Srpske, Duraković i Begić potpredsjednici


- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je rezultate za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske prema kojima je Milorad Dodik, kandidat SNSD-a, novi predsjednik Republike Srpske.

Novi potpredsjednici Republike Srpske su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, rekao je da je ponovno brojanje glasova potvrdilo da Milorad Dodik ima najveći broj osvojenih glasova.

Na ovu odluku CIK-a može se podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasova, a može se podnijeti i prigovor na utvrđene rezulate.

CIK je prije utvrđivanja ove odluke usvojila Izvještaj Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa.

U toku rasprave članovi CIK-a, uglavnom su podržali rad Glavnog centra za brojanje, međutim pojedinci su imali zamjerki na sam Izvještaj, koji se kako je rekla Vanja Bjelica Prutina sastoji uglavnom od tabelarnih pregleda koji ne daju odgovore na određena pitanja.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a, rekla je da izborni proces obilježen nizom manjkavosti koje se uglavnom odnose na manjkavosti tehničke prirode.

"Da li se volja birača prepravljala. U ovim slučajevima nisam vidjela da nešto ukazuje na to", rekla je Hadžiabdiževa.

I Ahmet Šantić, član CIK-a, rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

(Nezavisne)