DOSTA POLITIČKIH SUBJEKATA I JEZGROVITE PORUKE BIRAČIMA :: Semberija INFO ::

 

DOSTA POLITIČKIH SUBJEKATA I JEZGROVITE PORUKE BIRAČIMA


Šesti lokalni izbori, otkako ih organizuje Centralna izborna komisija BiH od 2001. godine, u Semberiji su okupili ove godine najviše političkih subjekata, ukupno 86, od čega 52 političke partije, tri koalicije i 30 nezavisnih kandidata.

Ukoliko ove izbore uporedimo sa izborima od prije četiri godine, to je skoro duplo više političkih subjekata, jer se 2016. za naklonost birača u Semberiji borilo 46 političkih subjekata, 28 političkih stranaka i 18 nezavisnih kandidata.

 Na ovim lokalnim izborima Bijeljina ima tri kandidata za gradonačelnika, aktuelnog, dosadašnjeg Miću Mićića, koji se nalazi na čelu široke koalicije „Zajedno za Semberiju i Srpsku“, Ljubišu Petrovića, kandidata SDS-a, koga je podržala i PDP, te nezavisnog kandidata Bobana Lazića.

Na prošlim lokalnim izborima, podsjetimo, Bijeljina je imala četiri kandidata za gradonačelnika, Miću Mićića koji je tada predvodio „Savez za promjene“, Zlatka Maksimovića iz „Uspješne Srpske“, Peru Preradovića, predstavnika Partije ujedinjenih penzionera i nezavisnog  kandidata Damjana Pajića.
Mićić je prije četiri godine pobijedio na lokalnim izborima i, evo, već punih 15 godina nalazi se na čelu ove lokalne zajednice.

Ono što mu se ne može osporiti, to su konkretni rezultati uoblasti izgradnje gradske i seoske infrastrukture, projekti u oblasti školstva i obrazovanja, putne infrastrukture, projekat gradske kanalizacije i brojni drugi. Teško ih je u nekoliko minuta samo nabrojati, a obuhvaćeni su projektima „Urbana Semberija“ i Bijeljina – moderan grad“. Naravno, život se ne sastoji samo i isključivo od projekata. Mićiću odaju priznanje i za dobro vođenje ove lokalne zajednice,  kada je riječ o regionanoj saradnji i afirmaciji grada, te održavanju dobrih međunacionalnih odnosa između Srba i Bošnjaka.

Javnost u Bijeljini i ove godine, bez obzira na evidentna politička prestrojavanja u okviru bijeljinskog  SDS-a, do kojih je došlo početkom ove godine, prednost  ponovo daje  Mićiću kao kandidatu za gradonačelnika.  Prednost se, ustvari, daje konkretnim realizovanim i najavljenim projektima koji se mogu realizovati samo uz kordinisanu saradnju sa Vladom RS i njenim institucijama, ali i sa institucijama na nivou BiH. U pitanju je, kako je i najavljeno, izgradnja auto – puta, drinskog nasipa, nove sportske dvorane, studentskog doma, novih saobraćajnica i brojnih drugih projekata. Sve će to umnogome oblikovati budući život ove regije i njenih stanovnika u narednim desetljećima.

 Što se tiče predizborne kampanje, uprkos na početku pomenutom,  duplo većem broju političkih subjekata koji su učestvovovali na ovim lokalnim izborima, možemo slobodno reći da je kampanja  vođena u mnogo mirnijoj i politički korektnijoj atmosferi. Tome je, svakako, kumovala i teška epidemiološka situacija i opravdan strah ljudi za svoje i zdravlje svojih porodica. Umjesto prekomjerne upotrebe plakata, masovnijih javnih skupova i tribina,  kandidati su više koristili moderna sredstva informisanja, portale, televiziju, video – bimove, društvene mreže.  Njihove predizborne poruke bile su kratke, precizne, znalački odabrane. Obraćali su se mladima, penzionerima, nezaposlenima, socijalno ranjivim kategorijama stanovništva.

Možda je sve ovo dobar znak, potvrda da se politička kultura stanovništva  mijenja i preobražava u dobrom smjeru. Ukoliko bismo, pak, bili maliciozni, onda bismo ovako veliki broj kandidata za odbornike u lokalnim zajednicama mogli protumačiti i kao trku za privilegijama i unosnijim pozicijama. Naravno, kao društvo nismo imuni ni na takva lična opredjeljenja  onih koji su se kandidovali za određene funkcije i koji u svemu tome žele ostvariti neku ličnu korist. Ali, da to, bar sada, ostavimo po strani. 

Semberija info