JU Narodna biblioteka „Filip Fišnjić“ Bijeljina: Popust na učlanjenje povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava :: Semberija INFO ::

 

JU Narodna biblioteka „Filip Fišnjić“ Bijeljina: Popust na učlanjenje povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava


Narodna biblioteka „Filip Višnjić“, danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, popustom od 50 % na godišnju cijenu članarine u biblioteci. Za učenike osnovnih škola od 2. do 9. razreda iznosi 2,5 KM, za učenike srednjih škola, studente, penzionere i lica starija od 65 godina 5KM, a za ostale građane 10KM.
Željana Arsenović, direktorka Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, rekla je da su u protekloj godini imali upisanih skoro 10.000 članova u biblioteci.



-To je izuzetno veliki uspijeh, jer smo se nalazili u situaciji kada smo morali poštovati određene mjere, takođe, imali smo 130.000 posjeta, upravo zbog tih mjera, a inače broj posjeta je mnogo veći. Ali, sada se polako vraćamo u normalan život i normalno funkcionisanje, ipak zadovoljni smo proteklom godinom. Starosna struktura članova biblioteke je izjednačena, dječije odjeljenje broji 5.600 članova, što je izuzetno veliki broj upisane djece i osnovnoškolaca. Prije svega, smatramo, da je naša radionica koju radimo sa predškolskim uzrastom, upravo tome doprinjela, jer kroz nju prolaze sva djeca predškolskog uzrasta sa područja grada Bijeljina i iz svih vrtića koji žele u tome da učestvuju“, istakla je Arsenovićeva i dodala da dva puta u toku godine imaju određene popuste, u aprilskom roku se učlani manji broj građana, jer su svi navikli u novembru, povodom Dana biblioteke upisuju.



Ovom prilikom, Željana Arsenović je najavila da će krajem maja ili početkom juna organizovati kulturnu manifestaciju, pod nazivom „Dani dječije kulture“, gdje će predstaviti svu talentovanu djecu sa područja grada Bijeljina, koja budu željela da učestvuju.

Mirjana Nedić, diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti -lektor, istakla je da „knjiga je spas, knjiga je moć“, jer je knjiga  jako važna u životu djece, omladine, ali i starijih ljudi.



- Veoma je važno djecu, još kao male, uputiti u „put“ knjige, dati im smjernice, jer djeca su kao „sunđeri“ i ono što im vi nametnete, oni to upijaju. Kada im date knjigu, oni je upijaju i „žive“ knjigu. Kada djecu naučite da čitaju, to se kasnije „preslika“ na mozak odraslih. Apelovala bih na roditelje da djeci daju knjigu, a ne telefon, da čitaju da prave svoj svijet, jer samo tako se može preživjeti danas. Roditelji mogu mnogo da utiču na svoje dijete, da mu daju kljige, a tu mnogo može pomoći biblioteka, pogotovu kada imaju ovakvi dani, kada im se daju finansijske pogodnosti. Djecu treba stalno pokazivati knjige, voditi ih u biblioteku, to ima veliki uticaj na dječiji mozak, pamćenje, ali i na vokabular. Samim tim, dijete dosta brže sazrijeva, shvata i od njega ne može biti loš čovjek“, naglasila je Nedićeva.

Semberija info - S. Jovanović