PROMOCIJA NOVE MONOGRAFIJE PROFESORA DOKTORA ZLATKA MAKSIMOVIĆA :: Semberija INFO ::

 

PROMOCIJA NOVE MONOGRAFIJE PROFESORA DOKTORA ZLATKA MAKSIMOVIĆA


U Narodnoj bibloteci “Filip Višnjić” večeras je predstavljena nova knjiga, autora profesora doktora Zlatka Maksimovića “Perkutana dilatacija arterije subklavije ili bajpas arterija karotis - arterija subklavia”.

U pitanju je šesta knjiga koju je profesor Maksimović do sada objavio, od toga, tri knjige kao autor i tri knjige kao koautor.



“Ne može se od mladih kolega tražiti da se bave naukom. To im morate pokazati ličnim primjerom. Ulaganje u nauku i u znanje je investicija koja se uvijek isplati, a to permanentno ponavljam iz godine u godinu. Ova monografija govori o oboljenju potključne arterije, o tome kada treba raditi određene intervencije, u smislu dilatacija, kada su neophodna hirurška liječenja, odnosno kada je neophodno primijeniti neki drugi vid liječenja. Kao i u životu, a tako je i u medicini, potvrđeno je da je multidisciplinarni pristup uvijek dobro rješenje i da za sve probleme treba uključiti više stručnih ljudi. Knjiga će poslužiti studentima medicine i specijalizantima, odnosno specijalistima, što su recenzenti i preporučili. Na pisanje ove knjige podstaklo me to što je bijeljinska bolnica prije više od pola godine počela aktivno da se bavi operacijama krvnih sudova vrata, prvenstveno karotidnih arterija. U našu bolnicu dolaze eminentni profesori koji se bave tom patologijom, a jedan od recenzenata ove knjige, profesor doktor Dragan Sagić, odranije je uključen u rad bijeljinske bolnice, odnedavno i profesor doktor Marko Dragaš, zamjenik direktora Druge hirurške klinike Vaskularne hirurgije u Beogradu”, izjavio je profesor doktor Zlatko Maksimović.



Jedan od recenzenata knjige, profesor doktor Dragan Sagić, redovni profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Beogradu, zaposlen u Insitutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu, izjavio je da je njegova uža specijalnost intervencije na krvnim sudovima srca i velikih krvnih sudova.



“Drago mi je što sam učestvovao u recenziji i što možemo pričati o ovoj knjizi i o radu bijeljinske bolnice. U protekle dvije godine profesor doktor Zlatko Maksimović podigao je nivo rada u bolnici, kako kvalitetno, tako i kvantitativno. Rijetke su knjige iz ove oblasti koje se pišu na našem maternjem jeziku. Knjiga će puno pomoći studentima i specijalizantima za doobuku i usavršavanje, odnosno za proširivanje znanja. Knjiga je instruktivna, sa puno fotografija i grafikona. Puno toga će se moći naučiti iz ove knjige”, istakao je doktor Sagić.

(Semberija Info)