BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: SEMINAR BIBLIOTEKARA I KNjIŽNjIČARA :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: SEMINAR BIBLIOTEKARA I KNjIŽNjIČARA


U biblioteci “Filip Višnjić” organizovan je stručni seminar za knjižnjičare i bibliotekare matičnog područja na temu “Biblioteka-90 godina kao mjesto okupljanja”. Direktor Biblioteke Željana Arsenović pojasnila je da je Biblioteka “Filip Višnjić” nadležna za regiju Semberije, Majevice i dijela Posavine.

- Mrežu čini 36 biblioteka sa područja opština Pelagićevo, Donji Žabar, Osmaci, Ugljevik i Lopare. Svake godine radimo na usavršavanju bibliotečkih radnika i knjižnjičara, a ovaj seminar posvećen je globalizaciji i inovacijama u svijetu bibliotekarstva”, rekla je Arsenovićeva.



Jedan od predavača na seminaru, Slavica Gostimirović iz Narodne biblioteke Doboj, doktor je bibliotečkih nauka, a u biblitekarstvu je 21 godinu.
- Rado sam se odazvala pozivu da budem predavač na seminaru, jer svjedoci smo da prolazimo kroz tranziciju i da je globalizacija prisutna. Mnoge naše biblioteke su u nezavidnom položaju po pitanju opreme i edukovanog ljudstva, tako da ne mogu ni fizički ni materijalno da iznesu sve aktivnosti koje zahtijevaju savremene promjene. Naše biblioteke teže da se sve aktivnosti, koje prate savremene bibliotečke trendove i odvijaju, a moram istaći da mnoge biblioteke to i postižu, što ne mogu reći za male biblioteke, jer nemaju dovoljno sredstava da kupe računare, nemaju internet i slično”, rekla je Gostimirovićeva.


Semberija info