Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH - Zaštita imovinskih i stvarnih prava na nepokretnosti koja se nalaze na teritoriji Federacije BiH :: Semberija INFO ::

 

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH - Zaštita imovinskih i stvarnih prava na nepokretnosti koja se nalaze na teritoriji Federacije BiH


U prostorijama Gradskog bioskopa u Bijeljini večeras je održano predavanje u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH za sva lica koja posjeduju nepokretnosti koja se nalaze na teritoriji Tuzlanskog kantona, odnosno na teritoriji Federacije BiH.

Cilj predavanja je informisanje lica o postupku zaštite imovinskih i stvarnih prava na nepokretnostima.

Prema popisu iz 1991. godine na teritoriji Tuzlanskog kantona živjelo je 83.000 Srba koji su činili većinsko stanovništvo na teritoriji od 600 kilometara kvadratnih, uglavnom u ruralnim područjima, izjavio je Đorđe Radinović iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.



-Sela su uglavnom napuštena i nema povratnika, a u toj situaciji imovinska prava su ugrožena, jer dolazi do harmonizacije zemljišne knjige i katastra i u toj harmonizaciji nestaju parcele u posjedovnim listovima, a istovremeno u zemljišnoj knjizi se ne formira novi list koji bi nosio parcelu. Prema tome, sva ona imovine koju su Srbi držali do 1991. godine je ugrožena, jer katastar je u korist Srba, dok gruntovnica nije. Moramo Srbe pokrenuti da pokreću ostavinske postupke, jer smo utvrdili da se većina zemlje u Tuzlanskom kantonu vodi na preminulima, a da na taj način dođu do sadašnjih vlasnika. Mora se učestvovati u harmonizaciji i istovremeno se moramo odazivati na sve javne pozive koje šalju Opštinski sudovi i Katastri u TK, kao i sve Javne oglase koje objavljuju opštine u TK da bi propratili njihovu dinamiku“, kazao je Radinović i istakao da se prvenstveno moraju štititi katastarska prava, jer su  Srbi u cijeloj Federaciji, kao i Tuzlanskom kantonu bili katastarski nosioci posjeda.



-Veoma je važno da Srbi koji žive u Bijeljini znaju da moraju učestvovati u postupku, jer to što su njihov djed, pradjed ili majka upisani u neku evidenciju, katastar ili gruntovnicu  ne znači da su oni vlasnici. Po zakonu u zemljišnim knjigama FBiH postoje rokovi od 60 dana nakon oglasa koji se objavi u Službenom glasniku da se vrati imovina, međutim mi u poslednje vrijeme na dobar način koristimo Član 60 Zakona u zemljišnim knjigama FBiH, koji kaže da ukoliko je izvršen nepravilan opis prilikom uspostave zemljišne knjige, zemljišne knjige moraće po službenoj dužnosti izvršiti zabilješku, odnosno upisati novog vlasnika, što nama odgovara u ovom momentu, jer sudovi po službenoj dužnosti vrše uspostavu zemljišne knjige. Zakon nam daje mogućnost da kada je greška učinjena po službenoj dužnosti da se po službenoj dužnosti i ispravi. Trenutno je i veoma važno da Srbi znaju da po Članu 58 Zakona o stvarnim pravima FBiH mogu ostati bez imovine ukoliko ne vrše svoja prava na zemljištu, na način da ne posjećuju svoje zemljište i da neko drugi obrađuje njihovo zemljište. Samim  tim, onaj koji obrađuje zemljište ispunjava članove koji se odnose na dosjelost, odnosno održaj, tako što 10 ili 20 godina koristi nekretninu bez upozoravanja vlasnika, a posjednik zemljišta postaje vlasnik, tako što 20 i više godina obrađuje zemlju ili je na neki drugi način troši. Apelujemo na sve, da iznađu način da dođu do kancelarija za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH i tu ćemo sve završti, posjednovni list iz suda, kompletnu proceduru da ljudi spasu svoju imovinu“, naglasio je Đorđe Radinović.

(Semberija info)