Bijeljina domaćin Internacionalnog festivala muzike :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina domaćin Internacionalnog festivala muzike


U organizaciji Udruženja građana ,,Muzički umjetnici Semberije” održaće se sedmi po redu Internacionalni festival muzike ,,Primavera”.
 
Četvrodnevna manifestacija praznika za uši održaće se od 30. marta do 2. aprila 2023. godine u prelijepom ambijentu Etno - sela ,,Stanišići”. Festival je takmičarskog karaktera i ove godine okuplja preko 550 učesnika iz cijelog regiona iz 85 obrazovnih institucija iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.


 
Učesnici će se takmičiti u disciplinama: klavir, klavirski duo, harmonika, violina, gitara, solo pjevanje, duvači (truba, flauta, klarinet) i solfeđo u ukupno 57 starosnih kategorija, a takmičare će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od eminentnih umjetnika i pedagoga iz regiona.
 
Pored toga što je riznica mladih muzičara Festival je ,,Primaveru” stavio u sam vrh takmičenja osmislivši nagradu ,,JA SAM UČENIK ŠKOLE” koja će dati mogućnost učenicima škola da se takmiče i osvoje nagradu za svoju školu, a koja će se ogledati u pianinu marke Feurich na kojem će ne samo takmičar, pobjednik imati priliku da svira već i druga djeca, učenici škole. Ove godine sponzor glavne nagrade je GRAD BIJELjINA.
 
Ovom nagradom, Festival Primavera želi da kao Festival sa najvećim brojem takmičara da svoj doprinos u razvoju i unapređenju kvaliteta obrazovanja i obrazovnih institucija, kao i da pruži prijateljsku platformu podrške budućim mladim umjetnicima.


 
U četvrtak, 30. marta sa početkom u 20 časova, na svečanom koncertu povodom otvaranja Festivala nastupiće klavirski duo Dragomir Bratić i Marija Gođevac iz Beograda, a Festival će otvoriti gradonačelnik dr Ljubiša Petrović.  
 
Zatvaranje takmičenja kao i svečana dodjela glavne nagrade – pijanina će se održati u nedjelju, 2. aprila u 20.30 časova, a kako je grad sponzor ove vrijedne nagrade, nagradu u će dodijeliti gradonačelnik dr Ljubiša Petrović.
 
Svi takmičarski sadržaji su otvoreni za javnost'', potvrdili su iz Udruženja građana ,,Muzički umjetnici Semberije''.