"Srce se svetoj riječi otvori" izložba povodom 80 godina od smrti Dučića :: Semberija INFO ::

 

"Srce se svetoj riječi otvori" izložba povodom 80 godina od smrti Dučića


"Srce se svetoj riječi otvori" naziv je izložbe koja je u dobojskoj Narodnoj biblioteci priređena povodom osamdeset godina od smrti srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića. Duže od dva mjeseca rada bilo je neophodno bibliotekarki Anici Narić da sažme sve najvažnije trenutke iz života srpskog pjesnika i diplomate Jovana Dučića.

- Jedna anegdota koja je vezana za njegov boravak u Beogradu. Kada su ga pitali zašto još uvijek nema stan u Beogradu? On je odgovorio, a šta mi stan kad mogu imati cijelu ulicu - kaže Anica Narić, autorka izložbe.

- Čuvena knjiga Blago cara Radovana koja je izuzetno čitana, je knjiga koju je on sam finansirao da bi je izdao ili recimo posljednja knjiga poezije koju je pisao je izašla na dan kada je on umro i sahranjen je jedan primjerak sa njim - rekla je Vukosava Sofrenić, direktorka Narodne biblioteke Doboj. Bibliotekari priznaju da malo ko danas poseže za srpskim klasicima.

- Malo sam više čitala prozu Dučićevu jer me zanimalo šta naš poznati pisac govori o ženama - ističe Tanja Daničić, bibliotekarka. Sve što je kroz život stekao kao pjesnik i u diplomatiji, Dučić je ostavio rodnom Trebinju. Nakon 57 godina u tuđini, 2000. godine njegovi posmtrni ostaci prevezeni su u zavičaj, sahranjen je u hercegovačkoj Gračanici.


RTRS