Veliki godišnji koncert SKUD-a “Semberija” :: Semberija INFO ::

 

Veliki godišnji koncert SKUD-a “Semberija”



 Na gradskom trgu u Bijeljini večeras je održan veliki godišnji koncert u organizaciji Srpskog-kulturnog umjetničkog društva (SKUD) “Semberija”.

Kako je rečeno na početku ove kulturne manifestacije, naredne godine SKUD “Semberija” slavi jubilej 70 godina postojanja, i za sve ove godine nakupilo se toliko znanja i iskustva, a i sadašnje rukovodstvo i svi ansabli i sekcije SKUD-a imaju toliko toga da pokažu i daruju svom gradu, da program nije mogao biti prikazan u jednom danu zbog čega će koncert biti organizovan i sutra naveče na istoj lokaciji. 


 
“Zbog toga vas pozivamo da i sutra budete ovdje, na istom mjestu na večeri vokalnih grupa i solista, koji će prezentovati pjesme sa Kosova i Metohije”, istakli su organizatori koncerta. 

Večeras su nastupili gosti iz Kraljeva - KUD “Abrašević”, na oduševljenje Bijeljinaca. 

“Ovo je prvi put da SKUD Semberija  Bijeljini daruje dvodnevni program u čast Slave Svetog Kneze Lazara i dana Svetog vida odnosno Vidovdana koji se obilježava 28 juna”, istakla je Branka Marković-Savčić, predsjednica SKUD “Semberija”. 


 
Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Semberija“ Bijeljina  osnovano je 1954. godine sa zadatkom da sakuplja, čuva, njeguje i prezentuje kulturno nasleđe kroz igru, pjesmu, muziku i običaje. Osnivač je Grad Bijeljina, a cilj Društva da postane vodeći predstavnik srpske foklorno-tradicionalne umjetnosti i njen vrhunski reprezent u zemlju i inostranstvu. 
 
Dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja, kako u bivšoj SFRJ, tako i danas u Bosni i Hercegovini i jedino je društvo u Republici Srpskoj organizovano kao javna ustanova,
 
U radu društva učestvuje između 450 i 500 aktivnih članova organizovanih u šest uzrasnih kategorija od mlađih i starijih početnika, preko drugog i prvog dječiji do  pripremnog i prvog izvođački ansambl do kojeg se stiže tek nakon šest godina rada.


 
U SKUD-u „Semberija“ postoje  kreativne grupe - narodni orkestar sa solistima, muška i ženska vokalna grupa, folklor za veterane i tkačka sekcija. 
 
U proteklih pedesetak godina, SKUD “Semberija” nastupao je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i na njima odnosilo prestižna priznanja. 

Zahvaljujući stalnim zaposlenim stručnim licima, ali i izuzetnom doprinosu umjetnika ranijih generacija, njihovom znanju i talentima postavljeni su visoki izvođačke kriterijumi.
 
SKUD “Semberija” je, može se slobodno reći, brend koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više hiljada svojih članova, živi organizam uvijek podmlađivan novim članovima, društvo koji postavlja standarde i stvara dobre ljude.


Semberija info - Z. Kusmuk