Pjer Žalica u Sopotu dobio nagradu za najbolju režiju :: Semberija INFO ::

 

Pjer Žalica u Sopotu dobio nagradu za najbolju režiju


Фото - Фена

Na 51. Filmskom festivalu u Sopotu nagradu za najbolju režiju dobio je bh. režiser Pjer Žalica za "Praznik rada".

U odluci da nagrade Žalicu, žiri je naveo da "kroz poetiku sarajevske mahale analizira muku i bol posleratne Bosne i Hercegovine i dočarava sve gubitke nastale kao posledica nestanka jedne velike zemlje".

U video poruci bh. reditelj Žalica je istakao da vjeruje da su nagrade napravljene da bi se roditelji radovali, prijaju kad si mlad, a njemu su sada kada stari potvrda da još vrijedi.

"Ova nagrada me jako nadahnjuje, vrlo sam se obradovao priznanju koleginica i kolega. Jako sam zahvalan na tome, jer sam u respektabilnoj konkurenciji odabran kao najbolji", rekao je, između ostalog, Žalica.

Filmu "Da li ste videli ovu ženu" reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića osvojio je Gran pri Sofesta, dok je nagradu "Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu osvojila Marija Škaričić za ulogu u filmu "Tragovi", a "Bata Živojinović” za mušku dodijeljena je Jovi Maksiću za "Oluju".

Specijalno priznanje Žirija pripalo je posthumno Puriši Đorđeviću za film "Usta puna zemlje", jer je "ostvarenje velikana srpske i jugoslovenske kinematografije u najboljoj tradiciji osnovne ideje festivala - afirmisati filmove prožete slobodarskim duhom i humanim porukama".

Reditelju Nenadu Pavloviću je za "Trag divljači" u Sopotu uručena Nagrada publike.

U okviru 51. Sofesta, pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu", u Centru za kulturu Sopot prikazano je 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu.

Festival je otvoren 3. jula uručivanjem počasnih "Statueta slobode" reditelju Đorđu Kadijeviću i Vojnofilmskom centru "Zastava film".    


Tanjug / BHRT