SLAVA HRAMA SVETOG PROROKA ILIJE U TRNjACIMA :: Semberija INFO ::

 

SLAVA HRAMA SVETOG PROROKA ILIJE U TRNjACIMA



 Uz prisustvo velikog broja vjernika, danas je svečano proslavljena slava  hrama Svetog proroka Ilije u Trnjacima.

Slava je obilježena Svetom liturgijom, izborom kuma, litijom i ophodom oko hrama, te lomjenjem slavskog kolača. Kum današnje slave bio je Željko Jović iz Trnjaka sa porodicom.



Paroh parohije Međašansko-trnjačanske Mladen Pantić, kazao je da je  danas proslavljena 24 po redu krsna slava hrama Svetog proroka Ilije u Trnjacima, koji je građen od 1999. do 2003. godine, te istakao i da se i u toku izgradnje hrama slava proslavljala.



- Danas smo se okupili oko svetoga hrama koji je posvećen Svetom proroku Iliji da zablagodarimo Gospodu Bogu na svim dobrima koje nam daje.  Ovo je prilika se sastanemo u međusobnoj hrišćanskoj ljubavi, da zamolimo blagoga Gospoda za naše zdravlje, kao i za zdravlje našeg pravoslavnog hrišćanskog roda, naše dječice i potomstva, današnjih kumova Željka i Soka Jović, kao i njihove dječice, nekadašnjih i budućih kumova, te svih parohijana“, poručio je paroh Pantić i dodao da su nakon četiri i po godine podigli svetosavsko parohijski dom zahvaljujući dobrotvorima, Gradskoj upravi Grada Bijeljina i zahvaljujući anonimnim priložnicima i donatorima koji su dali preko 40.000 konvertibilnih maraka da se ne zna njihovo ime. Prema njegovim riječima stigli su do srednje faze izgradnje, te da još uvijek nisu stvoreni uslovi za život u njemu, ali da su stvoreni uslovi za korištenje crkvene sale.


 
Boban Jovičević, član crkvenog odbora Trnjaci, podsjetio je  da Sveti prorok Ilija  koga danas proslavlja Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici veoma poštovan svetitelj u srpskom narodu i cjelokupnom pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik hrišćanskih vrijednosti.



- Nezahvalna su vremena, u kojima naš narod teško živi i zato je neophodno duhovni mir tražiti u molitvama i vjeri u Boga. Parohijanima i svim ljudima dobre volje želim srećan praznik i da ga proslave u zdravlju, sreći i veselju“, istakao je Jovičević.
 

Semberija info