Autobiografije velikana bhosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića :: Semberija INFO ::

 

Autobiografije velikana bhosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića


U sarajevskoj Vijećnici održana je promocija autobiografije velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Brace Dimitrijevića, pod nazivom "Luvr je moj atelje, ulica moj muzej". Ovaj regionalni i istorijski izdavački poduhvat- nakon velikih promocija u Zagrebu i Beogradu, konačno je predstavljen sarajevskoj publici.
 
Regionalni izdavački hit i historijski izdavački poduhvat "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej", obuhvata 1028 stranica teksta i 300 fotografija i reprodukcija, koji se odnose na život umjetnika Brace Dimitrijevića. Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika, naslijeđa svoga oca jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika Voje Dimitrijevića i svoje majke izvanredne.

Poput najuzbudljivijeg romana autobiografija Brace Dimitrijevića Louvre je moj atelje, ulica moj muzej pokazuje da su strast, talent, upornost, neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu.“


BHRT