Svečano otvaranje izložbe „Dolasci-polasci“ umjetnika Mladena Bundala :: Semberija INFO ::

 

Svečano otvaranje izložbe „Dolasci-polasci“ umjetnika Mladena Bundala


Četvrtak, 12. oktobra u 19.00 časova

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske


Multimedijalna izložba „Dolasci-polasci“ vizuelnog umjetnika Mladena Bundala biće premijerno otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 12. oktobra u 19.00 časova. Višegodišnji umjetnički projekat je nastao u saradnji sa „Vizart“, producentskom kućom iz Banjaluke. Ovom izložbom umjetnik Mladen Bundalo po prvi put u Banjaluci donosi vizuelne predstave koju su nastajale kao plod promišljanja vlastitog života, te decenijskog umjetničkog djelovanja u inostranstvu.

Izložba „Dolasci-polasci“ se čita kao intimni dnevnik refleksija o životu van granica vlastite zemlje i svih promjena koji takav život nosi. Mladen promišlja i o sopstvenom djelovanju unutar vlastitog iskustva ali i okvirima čovjekovog poimanja svijeta, indentiteta, kulture i pripadnosti. Sa druge strane, izložba nam otvara širu perspektivu teme migracija, koja govori o tome kao o univerzalnom fenomenu koja neminovno prati čovjeka, bilo da se radi o velikim, sudbinskim promjenama tokova ili malim, skoro neosjetljivim svakodnevnim kretanjima.

Mediji koje umjetnik primarno koristi je video art kojim stvara i gradi svoj vizuelni jezik ali su podjednako prisutni i crtež, fotografija, grafika i instalacija, što posmatraču daje bogatiju perspektivu.

Tema izložbe je aktuelna i predstavlja društveni fenomen savremenosti, kod Mladena Bundala je ona obrađena lično i poetično, ali sa mogućnošću stvaranje jedne nove, univerzalnije percepcije. Umjetnik nam pruža dovoljno prostora da unesemo svoje lično viđenje, zapravo promišljanje vlastite pozicije u okviru ove teme, te da pokrenemo pitanje o njenom značaju na višem, kolektivnom nivou.

Još jedan nivo, koji izložba nosi sa sobom, jeste mjesto u koji je postavka smještena, a to je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji se nalazi u zgradi koja je prvobitno izgrađena kao željeznička stanica. I sam naziv je refleksija na to mjesto i na istoriju dolazaka i polazaka koje ono sa sobom nosi.

„...Prolazeći kroz Mladenovu izložbu možemo pratiti narativni tok koji govori o raznovrsnim nivoima pojmova dolazaka i polazaka, kojima se otvaraju nove perspektive tema kretanja i života u inostranstvu. Različite okolnosti sa kojima se susretao i iskustva koja je na tom putu gradio, čine okosnicu radova koji će biti predstavljeni na izložbi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske...„ iz teksta kustoskinje Isidore Banjac

Izložba će biti otvorena do 30. novembra 2023. godine.
 
Biografija umjetnika Mladena Bundala:

Mladen Bundalo je rođen u Prijedoru 1986. godine. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, a magistrirao, na smjeru video, multimedijalne i performans umjetnosti na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu (Republika Češka). Bavi se istraživačkom vizuelnom umjetnosti, tekstom, eksperimentalnim i  hibridnim filmom. Radu pristupa često iz lične, auto-etnografske pozicije. Dotiče se pitanja kretanja, promjene, vrijednosti, inflacije, privremenosti i neizvjesnosti kao čvornih kategorija u iskustvu savremenog društva. Projekte, radove i filmove predstavio na preko 100 međunarodnih izložbi i festivala od kojih se ističu IDFA (Amsterdam), Ji.hlava IDFF (Jihlava), iMAL (Brisel), Bideodromo (Bilbao), Rencontres Internationales (Pariz), CVF (Kairo), SFF (Sarajevo), Remont galerija (Beograd), Galleria d'Arte Moderna Achille Forti (Verona), Tranzitdisplay (Prag), Künstlerhaus (Beč). Ostvaruje dugogodišnju saradnju sa producentima Pjer-Luisom Kasoom (La Tangente, Brisel) i Zoranom Galićem (VizArt, Banja Luka). Živi i radi na relaciji Brisel – Prijedor. Član umjetničke grupe „Tač.ka”.
 
Kustos izložbe: Isidora Banjac
Producent: Zoran Galić
Grafičkic dizajner: Nemanja Mićević