Na ova tri grijeha upozoravao nas je patrijarh Pavle :: Semberija INFO ::

 

Na ova tri grijeha upozoravao nas je patrijarh Pavle


Izvor: Glas Srpske

​Patrijarh Pavle je govorio da je post način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi ono što je dobro.

Pravi smisao posta je očišćenje duše i tijela, ističu svi pravoslavni izvori. Post ne znači samo voditi računa o hrani, već na duhovnom nivou predstavlja mnogo kompleksniju stvar.

Stvarni post privodi čovjeka smirenju. A u smirenju čovjek stiče saznanje, da za čovjeka spasenje leži jedino u Bogu, u njegovoj milosti. Kod sticanja svih vrlina i kod ispunjenja svih zapovijesti, sveti oci pridaju vrlini rasuđivanja najveću važnost. Rasuđivanje znači dar razlikovanja onoga što je korisno, i onoga što je štetno – tamo gdje je istina, i tamo gdje je laž.

– Tjelesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Svaki grijeh nas oštećuje, ali istrajavanje u njima a posebno onima koje činimo svojom voljom uzrokuje nove grijehe i može voditi ka propasti.

Pred nama je Božićni post, koji traje 40 dana, a evo za koja 3 grijeha je veliki patrijarh Pavle smatrao da su posebno opasna tokom posta.

Gordost

Grijeh gordosti je posebno opasan – oni koji sebe vide kao mnogo bolje od drugih, naročito zato što poste, treba da mole za smirenje.

Gospod je učio da postimo tajno, bez licemjerja, a bogu je ugodan samo onaj tjelesni post koji je praćen uzdržavanjem od svakog zlog djela, riječi i misli. Tokom posta se posebno treba čuvati mržnje, zavisti, ogovaranja, pohlepe, neprijateljstva, gnjeva. I maštanje o gnjevu pomutiće srce i dušu u postu.

Prejedanje

Post ima za cilj da se obuzda slastoljublje i stomakougađanje. Prejedanje, proždrljivost je smrtni grijeh, pa je posebno iskušenje ako se – uz objašnjenje da ne jedemo mrsnu hranu – tokom posta predajemo uživanju u svoj ostaloj hrani i to bez mjere.

Od prepunih trpeza na kojima samo što još nema „od ptice mlijeko“, preko začinjene, masne hrane – zato što je „zamašćena biljnim mrsom“ pa do slatkiša za svaki obrok u toku dana, post se za neke pretvara u prave gozbe na kojima samo nema mesa i drugih namirnica životinjskog porijekla.

Tokom posta, domaćice i domaćini treba da obezbijede zdravu hranu ukućanima i ponude gostima jednostavno pripremljene obroke. Ljubav prema stomaku znači nečuvanje vjernosti Bogu, pišu pravoslavni izvori.

Nepoštovanje posta

Postoje periodi u kojima se razrješava upotreba svih vrsta hrane. Duhovnik može da propiše post i mimo navedenih dana u crkvenom kalendaru, ali i da razriješi neke vjernike od posta.

Međutim, svojevoljno odustajanje od posta a naročito spremanje posnih slava uz mrsnu hranu smatra se grijehom.

– Time – umjesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje – navlačimo na sebe Božji gnjev – navodi bratija manastira Visoki Dečani.

“Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samima kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo i svoju ljubav i vjeru u Gospoda, jer samo onoj koji poštuje sve Gospodnje zapovijesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu. A zapovijest o postu jedna je od najvažnijih Gospodnjih zapovijesti.“

Ne obraćajmo pažnju na one koji dokono govore da „grijeh ne ulazi na usta“.

Grijeh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već i u drskom gaženju zapovijesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao vječni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja, prenosi Novosti Magazin.