Plavi novembar - Značaj preventivnih pregleda u ranoj dijagnostici tumora testisa i prostate :: Semberija INFO ::

 

Plavi novembar - Značaj preventivnih pregleda u ranoj dijagnostici tumora testisa i prostate


U prostorijama JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, večeras je održano predavanje pod nazivom „Plavi novembar“, koje su organizovali JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ i JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina. Tema predavanja bila je značaj preventivnih pregleda u ranoj dijagnostici tumora testisa i prostate.



Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina istakao je da podržava sve aktivnosti koje organizuju urolozi Bolnice „Sveti vračevi“ Bijeljina u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“ Bijeljina.



-Značajno je reći da je prevencija veoma važna i njom sam se bavio nekada dok sam radio u Domu zdravlja Bijeljina dok sam bio na rukovodećoj poziciji, a takođe i danas pomažem sa svoje pozicije u bijeljinskoj bolnici. Bijeljinska urologija mnogo je napredovala posljednjih godina i tako će biti i u narednom periodu. Uveli smo nove procedure, a takođe i angažovali nove stručnjake“, naglasio je Maksimović.


 
Ljubinko Petković, specijalista urologije u Bolnici „Sveti vračevi“ Bijeljina, istakao je da je karcinom prostate drugi najčešći malignitet kod muškaraca, te da karcinom testisa u muškoj populaciji starosti od 15 do 35 godina predstavlja najčešći malignitet.



-Cilj ovakvih predavanja jeste da ukažemo na značaj preventivnih pregleda, kao na značaj samopregleda kod mlađih ljudi kako bismo na vrijeme prepoznali i dijagnostikovali ova dva vrlo ozbiljna oboljenja, odnosno karcinom prostate i testisa. Svako rano otkrivanje oboljenja i blagovremeno započinjanje terapije vodi boljem izlječenju. Otkrivanje ovih maligniteta u ranoj fazi u niskom gradusu uz adekvatnu terapiju i potporu pacijentima vodi u preko 90 odsto slučajeva u sigurno izlječenje. Cilj ovakvih predavanja je da kroz jedan plan koji je napravio menadžment naše kuće na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem izađemo iz okvira same bolnice i našeg ambulantnog rada i da ukažemo stanovništvu na značaj preventivne medicine. Oboljenje karcinom testita se prepoznaje najčešće  samopregledom i veoma je važno da ti samopregledi budu jedan put i putokaz pacijentima da se jave urologu. Nije sve što se napipa u gentitalnoj regiji uvijek tumor, ali zato smo tu mi ljekari koji ćemo odvojiti ono što je benigno od onog što je maligno i objasniti pacijentima kako će se to dalje liječiti. Kod karcinoma prostate malo je drugačije i on je rezervisan za stanovništvo od pete decenije života, s tim što se od četrdesete godine može očekivati pojava ovog karcinoma i iz tog razloga bitni su preventivni pregledi urologa koji obuhvataju kompletan urološki pregled i bitno je da se bar jednom godišnje radi PSA marker kako bismo na vrijeme prepoznali bolest“, zaključio je dr Petković.

(Semberija info)