Stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare - Biblioteka je dostupna svima :: Semberija INFO ::

 

Stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare - Biblioteka je dostupna svima


U prostorijama JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina, danas je održan 20. stručni seminar za bibliotekare i knjižnjičare matičnog područja Bijeljina pod nazivom „Biblioteka je dostupna svima“. Predavači na današnjem seminari bili su Aleksandra Uletilović i Orijana Vuković iz JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Željko Nikolić iz JU Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik, te Aleksandar Ikić i Petra Rajković iz JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Željana Arsenović, direktor JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina istakla je da je kontinuirana edukacija bibliotečkih radnika od velikog značaja, a posebno su značajni oni koje organizuju matične biblioteke.



-Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina matična je biblioteka za regiju Semberije, Majevice i dio Posavine. Drago nam je da je veliki broj naših kolega prisustvovao današnjem seminaru jer je veoma važno da se usavršavamo po svim pitanjima u okviru naše struke“, istakla je Arsenovićeva.

Orijana Vuković, viši bibliotekar JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, predavač na seminaru kazala je da je današnjim predavanjem željela da predoči kolegama bibliotekarima značaj zavičajnih zbirki za školske biblioteke.

-Današnjim predavanjem predočila sam kolegama šta je bitno da učine u svojim bibliotekama  kako bi upoznali učenike sa značajem zavičaja, zavičajnosti, ali i da upoznaju svoj zavičaj i da znaju ko su istaknute ličnosti u njihovim regijama, gradovima i selima. Nažalost, do ovog knjiškog fonda s ovakvim zbirkama koje su posebne uvijek se teško dolazi. Potrebno je da bibliotekar bude zainteresovan da se što više potrudi da pronađe neke stare publikacije, jer u tome jeste bit. Mi čuvamo ono što je staro, ono što do čega više nemamo mogućnost da dođemo i da to sve zaštitimo, ali da na neki način učinimo dostupnim djeci, kao i svim posjetiocima školskih i narodnih biblioteka“, rekla je Vukovićeva.



Željko Nikolić, JU Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik istakao je da je veoma važno da školske i narodne biblioteke imaju dobru saradnju.

-Njihovi korisnici odnosno učenici su u središtu vaspitno-obrazovnog procesa, a Narodna biblioteka ima ulogu podrške tom formalnom obrazovanju, a sa druge strane i neformalnim oblicima učenja. Narodna biblioteka Zvornik je u prethdnom periodu ostvarila odličnu saradnju sa školskim bibliotekama, gdje su učenici nakon tih zajedničkih aktivnosti počeli samoinicijativno da dolaze u Narodnu biblioteku. Iz tog razloga javila se potreba da mi oformimo Klub mladih čitala i na taj način stvorimo buduće aktivne čitaoce i ljubitelje pisane riječi. Pripremajući takve sadržaje Nardodna biblioteka Zvornik edukovala je sopstveni kadar, ali i svoje članove“, zaključio je Nikolić.

(Semberija info)