Stevo Grabovac u najužem izboru za NIN-ovu nagradu :: Semberija INFO ::

 

Stevo Grabovac u najužem izboru za NIN-ovu nagradu


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Nakon četiri godine, kada se našao u finalu NIN-ove nagrade romanom prvencem "Mulat albino komarac", banjalučki pisac Stevo Grabovac je ponovio isti uspjeh i drugim romanom "Poslije zabave".

Roman je prošle godine objavljen u izdanju Imprimatura, a u najuži izbor prestižne NIN-ove nagrade ušao je zajedno sa knjigama: "Pesma o tri sveta" (Agora) Vladimira Pištala, "Pakrac" (Laguna) Vladana Matijevića, "Autosekcija" (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac) Ljubomir Koraćevića.

Ovaj izbor, kako je saopštio NIN, sačinio je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik), a odluka o sedamdesetom dobitniku biće donesena 29. januara. Do tada laureatkinja ostaje književnica Danica Vukićević, autorka "Unutrašnjeg mora", objavljenog u izdavačkoj kući Nojzac.

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 188 naslova.

Roman "Lager" Ljubomira Koraćevića uvršten je u uži izbor 2015. godine. Romani Srđana Srdića "Mrtvo polje", "Satori" i "Ljubavna pesma" našli su se u užem izboru 2010, 2013. i 2020, a "Srebrna magla pada" bila je 2017. u najužem krugu. Matijević je dobio NIN-ovu nagradu 2003. za djelo "Pisac izdaleka", a Vladimir Pišalo 2008. godine za roman "Tesla, portret među maskama".