Stevi Grabovcu uručena NIN-ova nagrada za roman godine :: Semberija INFO ::

 

Stevi Grabovcu uručena NIN-ova nagrada za roman godine


Грабовцу уручена НИН-ова награда (Фото: Немања Јовановић)
Izvor: Tanjug / RTRS

​NIN-ova nagrada za roman godine danas je uručena piscu Stevi Grabovcu za knjigu "Poslije zabave," na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini.

Pred brojnim zvanicama, prošlogodišnja dobitnica Danica Vukićević uručila je jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu Grabovcu, koji je potom u svom obraćanju istakao da "nagrade bacaju svjetlo reflektora na knjigu", koja time "pronalazi put do onih do kojih treba doći".

Grabovac je priznao da je njegova knjiga "dugo nastajala u samoći i tišini, u jednoj hladnoj sobi", i stavila je na iskušenje svu njegovu vjeru i ideale, postavivši pitanja na koje nije mogao dati odgovor, "prije svega pitanje zla i njegove prirode".

Prema njegovim riječima, zlo je pitanje svakodnenvog postojanja, a "rješenje je da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, nego iz iskrenosti, iz nečega što postoji u nama sa zovemo ljubavlju".

Grabovac se kao pisac koji dolazi iz anonimnosti zahvalio žiriju, kog su činili predsjednik Goran Korunović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, "što je prepoznao suštinu romana".

Mitrović je pročitala odluku žirija u kojoj se ističe da je Grabovac napisao antiratni roman, koji se oslanja na događaje iz 1992. godine u Bosanskom Brodu, gdje je izvršen zločin nad romskom djecom bez roditeljskog staranja.

Žiri je ocijenio, između ostalog, da je Grabovac napisao priču o ljudskoj gladi za profitom i košmarima svijesti, i "veliki roman o istini koji se probija kroz mutnu svjetlost dana i protivi se relativizaciji", duboko vjerujući kao autor "da zlo nema svog glasnika, nema ideologiju - zlo je naprosto zlo".

Odlomke iz romana "Poslije zabave" govorio je glumac Bojan Žirović.