PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „GARAVICE“: „MORAMO RAZVIJATI KULTURU SJEĆANjA“ :: Semberija INFO ::

 

PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM „GARAVICE“: „MORAMO RAZVIJATI KULTURU SJEĆANjA“


Izvor: Semberija info

U Centru za kulturu „Semberija“ večeras se pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Bijeljina prikazan dokumentarni film „Garavice“. Radi se o filmu koji ima za cilj skinuti koprenu zaborava sa brojnih zločina ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske protiv srpskog stanovništva na širem području Cazinske krajine.

- Ovaj film govori o zločinima nad srpskim narodom na području bihaćkog sreza u Drugom svjetskom ratu. Samo u Garavicama je na početku rata ubijeno 12.000 srpskih civila, među kojima su bila i brojna djeca. Pri tome, ne smijemo smetnuti s uma da je područje cijele NDH bilo prostor na kojem su vršeni užasni zločini protiv našeg naroda. O tome moramo razvijati kulturu sjećanja i večerašnja projekcija dokumentarnog filma „Garavice“ jeste naš doprinos toj kulturi“, rekao je Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

Autor filma, Dragan Radović filmom je ispričao tragičnu priču o stradanju Srba bihaćkog sreza, ali i na drugim masovnim stratištima tog dijela Krajine za vrijeme trajanja NDH: u Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu. 



- Rad na filmu je trajao tri godine, od 2021. do prošle godine. Koristili smo više od tri hiljade dokumenata (sudske presude, saslušanja, zapisnici, izvještaji, proglasi) i živu riječ 27 preživjelih svjedoka, od kojih u filmu govori njih petnaest“, rekao je autor filma, Dragan Radović koji je ujedno osnivač i predsjednik Fondacije „Zaboravljeni korijeni“ koja je producent filma.