BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA KNjIGA “SVETA GORA PERIVOJ PRESVETE BOGORODICE” :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: PREDSTAVLjENA KNjIGA “SVETA GORA PERIVOJ PRESVETE BOGORODICE”


U biblioteci “Filip Višnjić”, predstavljena je knjiga “Sveta Gora, perivoj Presvete Bogorodice”, autora Dragana Jemuovića, inače prvog Srbina koji je obišao cijelu Svetu Goru i njenih 2. 000 objekata.

-Sve to sam mapirao, sve staze i puteve, prolazne i neprolazne sve prošao i svaki  objekat je na svom mjestu georeferenciran i tačno ima pozicuju. Po struci sam urbanista-planer, posjedujem dvije licence, što je vrlo značajno za ovu priču jer je sve što je rađeno, urađeno stručno“, rekao je Jemuović, koji je prvi put 2006.godine posjetio manastir Hilandar, ispeo se do sada 12 puta na Atos i zaljubio u Hilandar i Svetu Goru.

-Knjiga sastoji iz dva dela, prvi deo je uopšteno o manastirima i objektima što, manje- više, ima u svakoj knjizi o Svetoj Gori, a druga polovina knjige je moj stručni doprinos gde sam hodočastio, obišao i posetio objekte, prikazao puteve i staze, prohodne i neprohodne, kako bi mogli da ih koriste hodočasnici, odnosno, putnici na Svetu Goru. Knjigu pišem već 17 godina i još uvek nije završena. U aprilu izlazi drugo izdanje, što je prilika da dalje nastavim sa ovom pričom”, rekao je autor i istakao da je “ova svojevrsna monografija napisana sa željom da sa drugima podijeli svoja saznanja i impresije“.



-Na Svetoj Gori, poslednjoj živoj ikoni Vizantijskog carstva, ima mnogo lepih stvari koje ne možete drugačije dobiti, nego da tamo odete. To se mora doživeti i ja uvek preporučujem da odu, bar prvi put, sa nekim ko to malo bolje poznaje da bi mogli da vide što više, a ko se jednom napije vode sa Savinog bunara u Hilandaru, on se stalno vraća”, rekao je Jemuović. Direktorica Biblioteke Željana Arsenović poželjevši dobrodošlicu autoru, kako je rekla, “ove prve zbirne i kompletne evidencije svih objekata na Svetoj Gori”, istakla je da je zadovoljstvo ugostiti autora knjige Dragana Jemuovića.

-Značajno je reći da je na oko 500 strana prikazano više od 1. 000 fotografija autora i tridesetak fotografija drugih autora (otac Milutin iz manastira Hilandar, Grci, Rumuni…),  a postoji i CD u privatnoj arhivi na kome su prikazani svi objekti sa tačnim lokacijama, putevima i stazama. Čast je što je Dragan Jemuović naš gost i što smo dobili priliku da nam o Svetoj Gori priča prvi Srbin koji je obišao cijelu Svetu Goru”, rekla je Arsenovićeva.

(Semberija info)