Izložbe slika, skulptura i instalacija akademskog vajara i grafičara Milijanka Miholjčića :: Semberija INFO ::

 

Izložbe slika, skulptura i instalacija akademskog vajara i grafičara Milijanka Miholjčića


Izvor: Semberija info / S. Nikolić

U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložbe slika, skulptura i instalacija akademskog vajara i grafičara Milijanka Miholjčića, a posjetioci će u raskošnom talentu ovog svestranog umjetnika moći da uživaju sve do 20. aprila, kada je planirano zatvaranje izložbene postavke.



- Ja sam prevashodno grafičar, ali sam se s vremenom počeo baviti  vajarastvom i slikarstvom”, rekao je Miholjčić prilikom otvaranja  izložbe, naglasivši da je inspiraciju, između ostalog, pronašao i u srednjovjekovnim stećcima pronađenim na bijeljinskom arheološkom lokalitetu “Atik džamija”.

Sa ovom izložbenom postavkom,Miholjčić se prethodno predstavio publici u Doboju, a nakon Bijeljine,izložba će biti organizovana i u Brčkom.



Milijanko Miholjčić rođen je 1957. godine u Visokom. Srednju školu za primjenjenu umjetnost - odsjek vajarstvo završio je 1977. godine u Sarajevu, a diplomirao je na Akademiji likovne umjetnosti - odsjek grafika u Sarajevu 1981. godine.Od 1983. do 1992. godine radio je kao kustos u Galeriji "Likum 76" u Visokom. Od 1997. do 2022. godine radio je kao kustos u Galeriji "Milenko Atanacković" u Bijeljini. Samostalno je do sada izlagao u Kragujevcu, Beogradu, Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Prijedoru, Brčkom, Doboju, a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama. Za svoj rad je dobio veliki broj značajnih nagrada i priznanja, a prije dvije godine njegov rad je krunisan i Zlatnom medaljom Filip Višnjić za doprinos u kulturi u Bijeljini.