BEOGRAD - MUZIČKI DOKUMENTARNI FILM INDEKSI (INDEXI) DOBIO NAGRADU STRUČNOG ŽIRIJA :: Semberija INFO ::

 

BEOGRAD - MUZIČKI DOKUMENTARNI FILM INDEKSI (INDEXI) DOBIO NAGRADU STRUČNOG ŽIRIJA


Na petom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok'n'Ritam“ koji je ovog vikenda održan u Beogradu nagradu stručnog žirija osvojio je muzički dokumentarni film „Indexi“  koji je rađen u produkciji BHRT-a, autorskog dvojca Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure, iz redakcije Dokumentarnog programa BHT1.



Stručni žiri, u sastavu: Milorad Milinković, reditelj, Aleksandar S. Janković profesor istorije, filma na FDU i Mario Knezović, glumac i muzičar, frontmen sastava Zoster, ocijenili su da je muzički dokumentarni film „Indexi“ ( BIH,2020) najbolji pored još sedamnaest prikazanih dokumentarnih filmova.



Za autore ovog dokmentarca svjetska premijera iz Beograda, itekako je važan start za naredne festivale gdje će biti prikazan dokumentarni film „Indxi“, pogotovu zbog činjenice da je muzički dokumentarni film „Indexi“ dobro prihvatila publika, te je na istom festivalu osvojio i nagradu publike. 



"Ovaj film, stvaran čak tri godine otkriva i aktuelizuje neverovatan potencijal i talenat kakav su umetnici imali na ovim prostorima. Ljudi koji su prošli kroz ovaj bend i njihovo tiho ili glasno svedočenje je prava vrednost ovog izvanrednog filma, kao omaž vremenu kada je jutro zaista moglo da promeni sve", okarakterizirao je žiri u svom elaboriranju dodjeljene nagrade.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je dokumentarac "Viktorija, 15" Mine Petrović o mladoj bubnjarki iz Smedereva.

U godini koju je obilježila Korona pandemija, u teškim okolnostima, Dok'n'Ritam jedan je od rijetkih festivala u regionu koji je održan uživo.

Na petom Dok'n'Ritmu, održanom pod sloganom "Čista Petica" - promovisane su tri muzičke knjige.