Patrijarh Irinej: Hram Svetog Save zamijeniće Aja Sofiju :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Irinej: Hram Svetog Save zamijeniće Aja Sofiju


PROLOM BANjA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da se u Beogradu uskoro završava Hram Svetog Save, najveći hrišćanski pravoslavni hram u Evropi, koji će zamijeniti Aja Sofiju.

“To će biti najukrašeniji hram. Nažalost, čuli ste da je Aja Sofija ponovo postala džamija. To je bio najveći hram kojim se ponosio čitav hrišćanski svijet. Evo Bogu hvala, pravoslavni svet podiže Hram Svetog Save, koji će zameniti Aja Sofiju”, rekao je patrijarh Irinej u Prolom Banji, nakon što je osveštao crkvu Preobraženja Gospodnjeg.


On je precizirao da u Hramu Svetog Save ima 15.500 mozaika i da je to najveća površina u mozaičkoj umjetnosti.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh Irinej je poručio da srpski narod mora molitvom da ga sačuva.

“Ako Bog budeo hteo da nam pomogne, niko nam odmoći ne može”, podsjetio je srpski patrijarh.

On je napomenuo da je Kosovo i Metohija temelj srpskog naroda, kojem je sve što ima u svojoj istoriji tamo i poniklo.

“Najviše svetinja imamo na Kosovu. To je zemlja koja je natopljena krvlju onih koji su branili Kosovo, zemlja koja je osveštana moštima svetih ugodnika Božijih”, naglasio je patrijarh.

On je dodao da se treba moliti Bogu i da vrati srpski narod iz “bijelog svijeta” - iz Amerike, Australije, Evrope...

Za Crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji, patrijarh je rekao da je podignuta na stijeni, koju je nazvao srpskim Tavorom, odnosno mjestom gdje se Isus Hristos preobrazio i pokazao svoju božansku prirodu.

Patrijarh Irinej je napomenuo da je nekadašnja oblast Svetog Stefana Nemanje, u koju spadaju Kuršumlija i Prolom Banja, nekada sva blistala hramovima i da nema sela, ni šume gdje se ne nalaze ostaci nekog hrama.

Vladika niški Arsenije zahvalio je patrijarhu Irineju za blagoslove, te istakao da je ovo istorijski momenat i da je ova crkva dočekala istorijski dan da doživi svoje osveštanje, odnosno krštenje.

Patrijarh Irinej boravio je juče i danas u Eparhiji niškoj povodom osvećenja velikih svetinja u Kuršumliji i Prolom Banji.

U manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, najstarijoj zadužbini Velikog župana Stefana Nemanje, srpski patrijarh juče je osveštao zvona na nedavno rekonstruisanoj sjevernoj kuli.

​Srna / Glas Srpske