POPOVI KOD BIJELjINE: OTVORENA ART FOTO GALERIJA PRI FIAP-U :: Semberija INFO ::

 

POPOVI KOD BIJELjINE: OTVORENA ART FOTO GALERIJA PRI FIAP-U


U Popovima kod Bijeljine otvorena je Galerija  „ARTFOTO“, kao prvi centar u BiH koji će egzistirati pri Međunarodnom savezu fotografske umjetnosti (FIAP). Internacionalni majstor fotografije Slobodan Krstić dobio prestižno priznanje.



Centar su, svečanim presjecanjem vrpce, otvorili  internacionalni majstor fotografije Slobodan Krstić, koji je i bio inicijator otvaranja Galerije, i Žoan Burže Martiselja iz Andore(Joan Burgues Martisella), potpredsjednik FIAP-a.



Martiselja je prvi umjetnik koji je izložio svoje fotografije u Krstićevoj Galeriji, što je velika čast da umjetnik svjetskog ranga izlaže u Bijeljini. Na izložbi je izložen veliki broj Žoanovih fotografija koje je ovaj umjetnik uradio tokom svog boravka na Kubi i Kini, između ostalog, dosta portreta ljudi sa tog područja u raznoraznim situacijama.



Na svečanosti otvaranja Galerije, Slobodanu Krstiću, koji se bavi umjetničkom fotografijom punih  50 godina, uručeno je prestižno priznanje FIAP-a. Krstić se zahvalio na priznanju, navodeći da će mu to biti podstrek za dalji umjetnički rad.

Kako je rečeno, FIAP će nastaviti sa otvaranjem centara širom svijeta, a naredni će biti otvoreni u Španiji i Rumuniji. FIAP djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Okuplja nacionalna udruženja fotografa, a pod njegovim uticajem je više od milion istaknutih fotografa. Cilj FIAP-a je predstavljanje fotografske umjetnosti u svim njenim aspektima i svim vrstama fotografskih događaja, unapređivanje fotografije, olakšavanje međunarodnih odnosa, priređivanje izložbi.



Od septembra 2004. godine, kada su uslovi za prijem donekle izmijenjeni, osim nacionalnih saveza FIAP-u pod određenim uslovima mogu da se pridruže i foto-udruženja iz regija, kao i istaknuti fotografski umjetnici - pojedinci nevezani za saveze, udruženja ili klubove.

Semberija INFO/ Z. Kusmuk