U SUBOTU POČINjE PRVI FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

U SUBOTU POČINjE PRVI FESTIVAL KLASIČNE MUZIKE U BIJELjINI


Bijeljina će u periodu od 28. do 30. januara biti domaćin prvog Festivala klasične muzike. Organizator ovog muzičkog događaja su Gradska uprava Grada Bijeljina i Udruženje profesionalnih muzičara Republike Srpske “Musica Arto”. Svečano otvaranje festivala je planirano za 28. januar u 20 časova koncertom Kamernog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ iz Banjaluke koji će izvoditi kompozicije pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović a uz klavirsku pratnju mladog Novaka Trifkovića, učenika Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine.

-U vrijeme hiperprodukcije muzičkih takmičenja i festivala mi smo osmislili jedan festival koji će imati dva glavna zadatka: promovisaće muziku u svoj njenoj ljepoti i, jako važno, promovisaće princip cjeloživotnog učenja i usavršavanja u ovoj oblasti. Festival će pored koncerata klasične muzike imati i edukativni dio u okviru kojeg ćemo organizovati predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta klasične muzike. Akcenat Festivala klasične muzike u Bijeljini biće edukacija i samo edukacija”, rekla je Aleksandra Radosavljević, profesorica klavira u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“.

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je predstavljen mladi pijanista iz Bijeljine, koji će otvoriti ovogodišnji Festival klasične muzike. Radi se o Novaku Trifkoviću koji je učenik četvrtog razreda Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ i koji, kako kaže, živi muziku i živi sa muzikom.

-Jedva čekam subotnji koncert na kojem ću svirati Mocartov klavirski koncert u A-duru. Drago mi je što će tu biti i koncertna pratnja i zahvalan sam svojoj profesorici Aleksandri Radosavljević u čijoj sam klasi mnogo naučio. Što se tiče mojih planova, polovinom marta ove godine ću nastupiti na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu. Radi se o jednom veoma zahtjevnom takmičenju na kojem učestvuju mladi pijanisti iz cijelog svijeta a ja ću prvi put nastupiti u jednoj takvoj konkurenciji. Poslije, u maju čeka me republičko takmičenje u Banjaluci gdje sam već dva puta osvajao prve nagrade”, rekao je Novak Trifković.

Festival klasične muzike u Bijeljini je zamišljen kao mjesto susreta učenika osnovnih škola, učitelja, učenika muzičkih škola, profesora i studenata iz Republike Srpske i regiona, a eminentni akademski pedagozi i koncertni izvođači publici će ponuditi raznovrsne sadržaje, koncerte, stručna predavanja, koncert-predavanja, majstorske radionice i radionice za djecu. 

(Semberija info)