INOVACIJE U VISOKOM OBRAZOVANjU U SRCU SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

INOVACIJE U VISOKOM OBRAZOVANjU U SRCU SEMBERIJE


Savremena kretanja u društvu, nove tendencije u različitim oblastima, potrebe mladih, ali i potrebe tržišta, neizostavno postavljaju svojevrsne zahtjeve pred obrazovni sistem. Nikada nije bilo lako odgovoriti na brojne izazove koje nastavni procesi nose sa sobom, a čini se da je danas to postalo teže no ikada. 

Ubrzani protok informacija, novi, nametnuti ritam života, doveli su do novih osobina koje prepoznajemo u modernim generacijama, novih interesovanja, ali i novih zanimanja. Sfera visokog obrazovanja u praćenju ritmova koji nas okružuju i pravilnom i pravovremenom reagovanju na njih – ne smije zaostajati.



U eri kada nas mediji okružuju u različitim oblicima, sa svih strana, kada je vrlo važno kako komuniciramo sa svima onima koji jesu dio našeg života, ali i kada je svijest o sopstvenoj svijesti glasno stupila na scenu – Univerzitet Sinergija je odlučio da omladini Bijeljine, Semberije, ali i drugih dijelova zemlje i regiona, pruži studijske programe gdje će pronaći odgovore na mnoga pitanja.

Svojoj postojećoj paleti studijskih programa osnovnih akademskih studija – dodajemo potpuno nov, interaktivan i interdisciplinaran program – Savremena psihologija, čija je težnja da obrazuje buduće stručnjake u oblasti koja je uvijek bila dio naših interesovanja kao društva – a koja je, posljednjih decenija posebno, postala neizostavan činilac našeg svakodnevnog života – u cilju boljeg razumijevanja i poboljšanja istog. Savremena psihologija, okupivši eminetni kadar iz ove oblasti, otvara vrata svim onima zainteresovanim da, po uspješnom diplomiranju, pronađu svoje mjesto u školama, preduzećima, zdravstvenim ustanovama – ali i svim drugima institucijama kojima je potrebna psihološka pomoć i, iznad svega, podrška.



I ne samo to – kako bismo ukazali na važnost pravilnog tumačenja medijskih sadržaja, unaprijedili raznolike oblike komuniciranja, prevenirali nesporazume i neuspjeh u razmjeni poruka – studijskom programu Anglistika, kojeg su do sada dominantno krasile osobenosti engleskog jezika i književnosti – pridružujemo sferu medija i komunikacije; ovaj studijski program, naime, postaje bogatiji za čitavu paletu predmeta koji će se fokusirati na medijsku pismenost i jezik iz više uglova – time višestruko obogaćujući znanja i vještine budućih diplomaca.
Uvjereni da obrazovanje treba da ide ruku pod ruku sa potrebama koje nas okružuju – ali i obratno – da sredina krene ruku pod ruku sa obrazovanjem – krenimo zajedno putem obrazovanja izuzetnih, stručnih pojedinaca – koji će naše društvo učiniti boljim mjestom za život.


Prof. dr Marijana Prodanović, dekan Filološkog fakulteta