OTVORENA IZLOŽBA SAVREMENE UMJETNOSTI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA SAVREMENE UMJETNOSTI


U galeriji Centra za kulturu "Semberija" večeras je otvorena izložba savremene umjetnosti u okviru projekta "Beč Bijeljina".



Inicijativa za ovaj projekat proizašla je iz dijaloga umjetnice iz Beča Suzane Hofer, kustosa bijeljinske galerije Pavla Golijanina i dizajnera Aleksandra Todorovića.

Cilj ovog projekta je kulturna saradnja Austrije i Bosne i Hercegovine na polju savremenih umjetničkih praksi. Ovaj projekat ima za cilj približavanje savremenih umjetničkih tokova umjetnika grada Beča, jednog od najraskošnijih kulturnih centara u Evropi i domaćih autora iz Bijeljine. Izložba će objediniti radove 30 umjetnika sa izuzetno šarenolikim, konceptualno jakim i inovativnim pristupom.



-Tematski okvir ove izložbe je dijalog. On je prisutan u različitim kontekstima: provedenog vremena i interakcije sa lokalnim umjetnicima, kooperacije sa lokalnim zanatlijama, publikom, spontan je i živ. Vizuelni dio izložbe rezultat je spajanja radova nastalih u ateljejima i novonastalih radova napravljenih na licu mjesta", rekao je Pavle Golijanin, kustos bijeljinske galerije i jedan od inicijatora danas otvorene izložbe.



Aleksandar Todorović je iskazao zadovoljstvo što je nekadašnji san o dolasku bečkih umjetnika u Bijeljinu postao stvarnost.



-Ovakvim izložbama nastojimo napraviti temelj međunarodne saradnje između Bijeljine i drugih evropskih kulturnih centara. Imamo kontakte sa pariškim i berlinskim umjetnicima pa se nadamo da ćemo uskoro otvoriti izložbu "Pariz Bijeljina" ili "Berlin Bijeljina". Izložbe poput današnje pozicioniraće našu galeriju kao novi kulturni epicentar u regionu, u narednom periodu, mjesto na kom može da se vidi i doživi savremena umjetnost", istakao je Todorović.



(Semberija info)