Danas je ljetni Sveti Nikola :: Semberija INFO ::

 

Danas je ljetni Sveti Nikola


Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su, u 11. vijeku, mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu prenijete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mjesta i porodice kao „malu slavu“, zavetinu ili preslavu.
 
Današnji praznik spomen je na prenos moštiju Svetog Nikole iz Mire, drevnog grada u antičkoj Likiji, u Bari, gdje i danas počivaju.
 
Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa, koja se, kažu, i danas dešavaju, pa se vjernici širom svijeta mole ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.
 
Smatran svecem još za života, skroman i čestit, Sveti Nikola pomagao je siromašnima, krišom čineći dobročinstva, piše RTS.
 
Smatra se zaštitnikom djece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika...
 
Srbi ovog sveca najviše proslavljaju na Nikoljdan, 19. decembra po novom kalendaru, u znak sjećanja na svetiteljevu smrt 343. godine.
 
Oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obilježavaju kao preslavu, i obrnuto.
 
Zbog najčešće lijepog vremena na današnji dan, praznik se u narodu naziva i letni Sveti Nikola, ponegdje Nikolaja i Nikolice.
 
Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.
 
U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete obradovati, vama će biti lijepo, a i narod kaže - valja se.
 
(RTS)