CENTAR ZA KULTURU UGLjEVIK: KNjIŽEVNO VEČE - „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ ČEDOMIR ANTIĆ


Centar za kulturu „Filip Višnjić“ i Udruženje građana „Korijeni“ organizuju književno veče na kome će biti predstavljena knjiga „Istorija Republike Srpske“ povodom nedavno obilježenog Dana Republike Srpske. O knjizi će govoriti: autor Čedomir Antić, direktor Centra Predrag Vujević i Aleksandar Krstić.


Čedomir Antić je srpski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao prvi u generaciji. Magistrirao je Savremenu istoriju na Univerzitetu u Bristolu i Nacionalnu istoriju novog vijeka na Univerzitetu u Beogradu. Antić je doktorirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je šest naučnih monografija.

U opsežnoj monografiji  u koautorstvu sa politikologom Nenadom Kecmanovićem Antić je opisao Istoriju Republike Srpske strukturisanu kroz petnaest glavnih poglavlja: „Država Srpska”, „Antika i srednjovjekovlje”, „U Osmanskom carstvu”, „Ustanci i preporod”, „Pod austrougarskom vlašću”, „Sarajevski atentat”, „Prvi svjetski rat”, „Vrbaska banovina”, „Okupacija, otpori, građanski rat”, „Genocid u NDH”, „Socijalistička republika”, „Višestranačka SR BiH”, „Stvaranje države”, „Građanski rat u Bosni i Hercegovini”, „Republika Srpska poslije 1995. godine”, „Prve godine treće dekade”. Pored toga, ta knjiga nudi i niz korisnih eksplanatornih i dokumentarnih dodataka, geografskih karata, indeks najznačajnih imena vezanih za istoriju Republike Srpske od 1992. do 2016. godine. Knjiga je urađena po principima akademske istoriografije i ima veliku informativnu vrijednost.

Književno veče je zakazano za 15. januar u 18 časova u Plavoj sali Centra za kulturu.

ULAZ SLOBODAN!

Centar za kulturu Ugljevik