I MLAĐI BJELjINCI IMAJU NAVIKU KUPOVINE CVIJEĆA :: Semberija INFO ::

 

I MLAĐI BJELjINCI IMAJU NAVIKU KUPOVINE CVIJEĆA


Kada ste poslednji put dobili ili poklonili cvijet? 

Kažu da cvjeće otvara sva vrata, prenosi i najsuptilnije poruke i rješava sve probleme. Cvijeće se ne kupuje samo za 8. mart; ono je divan poklon za rođendane, slave, proslave, venčanja, rođenja, godišnjice, vjeridbe, a najdivnije je  kada se poklanja iz ljubavi!

Aljić Mitrović Hedija, vlasnica cvjećare “Orhideja”, u centru Bijeljine, kaže da naši sugrađani imaju naviku kupovine cvijeća, ali da u vrijeme krize, kako na sve ostalo, pa tako i na kupovinu cvijeća, utiče visina kupovne moći.



- Muškarci su ti koji u znatno češće kupuju cvijeće, a prilikom kupovine starija populacija nema nedoumica, jer već zna šta njihove ljepše polovine vole, dok oni mlađi često pitaju za savjet. Moram reći i da mnogo mlađih muškaraca kupuje cvijeće, da jednostavno imaju tu naviku već u ranom dobu i to je lijepo. Prilikom kupovine cvijeća, oni žele biti originalni i posebni, a mi smo tu da izađemo u susret njihovim željama i kreiramo cvijetni aranžman, da bude specifičan, drugačiji, baš onako kako su oni zamislili”, kaže Hedija i dodaje da su to za nju naljepši momenti, kada priprema cvijeće za neke srećne prilike, poput rođenja djeteta i rodjendane, jer tada je srećna što je na neki način i sama dio te priče i što su joj kupci ukazali povjerenje, da im svojom maštom i  kreativnošću dodatno uljepša taj dan.



Ma gdje došli, noseći lijep buket cvijeća, bićete srdačno dočekani jer sa cvijećem jednostavno ne možete da pogriješite. No, da vam se ipak ne bi desilo da vas onaj kome ga poklanjate odjednom zbunjeno pogleda, vodite računa o nekim pravilima.

Cvijeće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je riječ o službenom pozivu, bilo na zabavu, koktel ili večeru domaćici ne nosite cvijeće, već joj šaljete naknadno nakon večere.
Buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervišite isključivo za svoju ženu. Muškarac poklanja samo sječeno cvijeće, nikako cvijeće u saksiji ili korpi. Saksije su rezervisane jedino za dar žene ženi, nalaže bonton o darivanju cvijeća.


​Semberija info - S. Nikolić