Vegani u Bosni i Hercegovini :: Semberija INFO ::

 

Vegani u Bosni i Hercegovini


Većini građana Bosne i Hercegovine veganstvo još nije potpuno poznat koncept, ali u našoj zemlji sve više osoba se odlučuje jesti hranu koja nema životinjsko porijeklo.Procjene su da je u posljednje četiri godine, broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vegani u svijetu povećan za čak 600 posto.

Milica Miljanović veganka je već skoro pet godina i kako kaže, ovaj način ishrane donio joj je brojne zdravstvene benefite.

MILICA MIljANOVIĆ

"Ja sam zapravo prvo imala averziju prema tome, nisam razumjela to, mislim da nisam imala dovoljno ni informacija, mislila sam i da je skupo i da je novotarija.Na početku sam mislila da ću imati manje energije da neću znati šta da pravim, ali nekako je krenulo spontano, jedete maltene sve kao na tradicionalnoj ishrani, povrće, voće, mahunarke, orašate plodove, sve.”

Jedan građanin Bosne i Hercegovine prema nekim procjenama godišnje pojede oko 25 kilograma mesa. Ipak, ljekari kažu da je vegetarijanski i veganski način ishrane posljednjih godina sve zastupljeniji.

STOJANKA ŠKORIĆ, subspecijalista ishrane

"Jedan dio njih koristi namirnice biljnog porijekla, ali i jaja i mliječne proizvode. Druga vrsta ne koristi nikakve namirnice životinjskog porijekla,čak ni med.”

Na pitanje kako ovaj način ishrane utiče na organizam, ljekari odgovaraju:

 dr. STOJANKA ŠKORIĆ, subspecijalista ishrane

"Manji rizik za povećan krvni pritisak, manje oboljevaju od dijabetesa.Unose više minerala i vitamina.Mane su što ishrana treba da bude izbalansirana, to znači da unošenjem biljnih namirnica može da dođe do smanjenog unosa kvalitetnih proteina".

Veganska ishrana nije skupa, zahtjevna i neukusna, ali je u našoj zemlji primjetna ograničena ponuda, posebno u restoranima, kažu vegani.

MILICA MIljANOVIĆ

"Morate da kombinujete, nema neke ponude bar što se tiče naših restorana, a što se tiče ovako hrane koju pravim to je poprilično dostupno.”

Iako zvanična statistika ne postoji, procjene su da broj vegana u svijetu godišnje povećava za 10 posto. Pored ishrane,veganstvo podrazumijeva i brigu o okolini,razvijanje ekološke svijesti, ali i nenošenje odjeće od krzna i kože.
 

BHRT