Koji su najčešće korišteni sastojci u kuhinjama svijeta? :: Semberija INFO ::

 

Koji su najčešće korišteni sastojci u kuhinjama svijeta?


Hrana je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, ali i bitan dio ljudske kulture i identiteta. Profili ukusa i sastojci koji se koriste u raznim kuhinjama svijeta pričaju priču o istoriji svake zemlje, njenom geografskom položaju i ljudima. Kroz umjetnost kuvanja ljudi izražavaju svoju kreativnost, dijele tradiciju i stvaraju osjećaj zajedništva.

U tom svjetlu TasteAtlas sproveo je istraživanje kako bi otkrio najčešće korišćene sastojke u raznim zemljama svijeta. Nalazi pružaju uvid u jedinstvene i raznolike ukuse koji definišu pojedinu svjetsku kuhinju, ali i sličnosti koje povezuju različite regije i kulture.

11 najpopularnijih kuhinja svijeta

Kao najpopularnije svjetske kuhinje TasteAtlas je naveo 11 zemalja: Italiju, Španiju, Japan, Indiju, Meksiko, Tursku, SAD, Francusku, Peru, Južnu Koreju i Tajland. Evo koji se sastojci tu najčešće koriste.

Italija: maslinovo ulje, crni biber, beli lu, luk, maslac Španija: maslinovo ulje, beli luk, luk, paradajz, jaja Japan: sojin umak, jaja, mladi luk, svinjetina, mirin Indija: ljuta papričica, đumbir, korijander, beli i crni luk Meksiko: luk, beli luk, rajčica, tortilje, korijander Turska: luk, maslinovo ulje, jagnjetina beli luk, peršun SAD: luk, beli luk, crni biner, brašno, govedina Francuska: maslac, crni biber, beli luk, luk, jaja Peru: luk, beli luk, crni biber, krompir, ulje Južna Koreja: beli luk, soja umak, mladi luk, susamovo, šećer Tajland: beli luk, riblji umak, šećer, korijander, ljutika

Kada pogledamo rezultate, možemo vidjeti da postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u tim zemljama. Primjer, luk i bijeli luk često se koriste bez obzira o kojem je kontinentu riječ, dok je maslinovo ulje uobičajen sastojak mediteranskih zemalja.

S druge strane, možemo vidjeti neke jedinstvene i različite sastojke koji definišu svaku kuhinju. U Japanu su umak od soje, mladi luk i mirin (slatko rižino vino) ključni za stvaranje jedinstvenog umami ukusa, dok su u Indiji za pikantne i aromatične note zaslužni ljute papričice, đumbir i korijander. U Meksiku su tortilje i korijander sinonimi za odvažne i živahne ukuse tamošnjih jela.

Evropa

Evropa je kontinent bogate istorije, kulture i, naravno, kulinarskih tradicija. Istraživanje koje je proveo TasteAtlas pruža uvid u najčešće korištene sastojke u evropskim kuhinjama. Iako postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u raznim evropskim zemljama, svaka kuhinja ima svoje jedinstvene okuse.

Bijeli luk i luk glavni su sastojci u mnogim evropskim kuhinjama, poput italijanske, francuske, dok je maslac ključan sastojak u raznim dijelovima sveta. Crni biber intenzivno se koristi u većini europskih kuhinja, dok mljevena paprika dodaje jedinstveni dimljeni ukus mađarskim i srpskim jelima.

Krompir je ključni sastojak njemačke, irske, portugalske i poljske kuhinje, a šargarepu najviše vole koristiti u Rumuniji i Poljskoj. U Hrvatskoj se najčešće koristi ovih pet sastojaka: luk, crni biber, bijeli luk, peršin i maslinovo ulje. U Srbiji bijeli i crni luk, svinjetina, paprika i jaja.

Sve u svemu, sastojci koji se najčešće koriste u evropskim kuhinjama odražavaju raznoliku i bogatu istoriju i kulturu kontinenta. Svaka zemlja i regija imaju jedinstvene ukuse i tradiciju, a upotreba specifičnih sastojaka i začina ono je što svaku kuhinju čini autentičnom i posebnom.


Nezavisne novine