Destinacija po mjeri čovjeka: Ovaj grad godinama nosi titulu najboljeg za život :: Semberija INFO ::

 

Destinacija po mjeri čovjeka: Ovaj grad godinama nosi titulu najboljeg za život


Izvor: Glas Srpske

​Kada je nešto zaista otmeno, lijepo, prefinjeno, "kao u Beču“, a to postaje kristalno jasno svakome ko je ikad bio u Beču, makar i na jedan dan.

U ovom gradu, sve je kao u Beču! Gradski prevoz koji se sastoji od metroa, tramvaja i autobusa, povezuju ovaj gotovo dvomilionski grad perfektno. Trotoari su široki, bez rupa, svuda postoje prilazi za kolica, sve je napravljeno po meri čoveka. Nije ni čudo da Beč već godinama nosi titulu najboljeg grada za život.

Beč je drevni grad u kome su živjeli Iliri još prije tri hiljade godina. Nakon njih su došli Kelti iz čijeg perioda potiče naziv Vedunia, a onda su Rimljani tu smestili utvrđeni vojni logor i nazvali za Vindobona. Odatle potiče i naziv grada, Vin na nemačkom (Wien) i Viena na svim drugim evropskim jezicima. Osim što ga mi na ovim prostorima zovemo Beč, a da li smo taj naziv preuzeli iz mađarskog ili nam iz daleke prošlosti dolazi od slovenske reči za avarsko utvrđenje koje se tu nekad nalazilo, ostaje nerazjašnjeno.

Burna istorija

Beč je estetski ij, ukusno uređen grad i ko ne zna njegovu istoriju, nikad ne bi pomislio koliko je puta bio razoren. Još od vremena Rimljana, bio je sjeveroistočna granica Rimskog carstva i tampon zona između zaraćenih rimskih, germanskih i slovenskih logora. Zbog svog položaja često je bio poprište velikih bitaka, Turci su ga opsjedali dva puta, Napoleon ga je okupirao, Hitler nasilno prisajedinio Nemačkoj, a Crvena armija ga zauzela 1945. Posle Drugog svetskog rata, trećina Beča bila je u ruševinama.

Dvorac Belvedere

Malo dalje od samog centra, ali ipak blizu, nalazi se dvorac Belvedere, istorijski kompleks koji se sastoji od dve palate, Gornjeg i Donjeg Belvederea, kao i nekih manjih građevina. Ova letnja palata iz 17. veka jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija zbog prekrasnih vrtova i izuzetnih umetničkih zbirki. U Belvedereu se nalazi i čuvena slika „Poljubac“ Gustava Klimta.

Prater – zabavni park i park prirode

Bečki Prater je sinonim za zabavni park, ali to je zapravo jedan od najboljih i najzelenijih gradskih parkova na svetu pun drveća, livada, sa biciklističkim i šetačkim stazama, dok je zabavni park samo jedan njegov deo. Taj zabavni park je najstariji na svetu, otvoren još davne 1766. godine, a u njemu se nalazi jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Beča, džinovska panorama Wiener Riesenrad, jedna od najstarijih panorama u Evropi iz 1897. Ovaj panoramski točak je ikona Beča, kao i čuvenog filma „Treći čovek“ sa Orsonom Velsom, prenosi b92.

Dvorac Šenbrun

Jedna od mnogih znamenitosti Beča svakako je dvorac Šenbrun, na obodu grada. U ovom impresivnom zdanju mogu se posetiti veličanstvene sobe, dvorski vrtovi, Lavirint, Zoološki vrt, a postoji i odličan program za djecu u Dečjem muzeju (Keiserkinder) gdje ona mogu da se obuku kao djeca na dvoru i da se igraju igračkama iz carskih vremena. Svake godine u junu mesecu, u prelepom parku palate održava se besplatni letnji koncert Bečke filharmonije.

Vinske taverne u Grincingu

Neuobičajeno za grad, ali Beč se može pohvaliti i sopstvenim vinogradima u kojima se proizvodi odlično vino. U centru tih prelijepih vinograda sa kojih se pruža panoramski pogled na Dunav i Beč, nalazi se stari, potpuno neverovatni vinski gradić Grincing u kome kao da je vreme stalo. Kaldrmisane ulice, kućice sa baroknim fasadama kao iz bajke i brojne vinske kafanice u kojima se sjedi na drvenim klupicama, jedu tradicionalna jela, sluša narodna muzika (na harmonici) i pije vino kuće je nešto što nikako ne treba propustiti u Beču. A do Grincinga se može stići tramvajem, jer je grad Beč zaista pravljen po mjeri čovjeka. Za uživanje.