Simptom koji može biti znak nedostatka proteina :: Semberija INFO ::

 

Simptom koji može biti znak nedostatka proteina


Izvor: B92 / Nezavisne

Nutricionisti objašnjavaju kako je dovoljan unos proteina izuzetno važan za cjelokupno zdravlje našeg tijela. Takođe, ako ga nemamo dovoljno, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema, od kojih mnogi nisu nimalo bezopasni, ali mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Upravo zbog toga je važno na vrijeme prepoznati nedostatak proteina u našem organizmu kako bismo spriječili neželjene posljedice. Ali kako znati da unosimo nedovoljne količine proteina?

Jedan od prvih simptoma koji to ukazuje je vidljiv na koži glave, a radi se o iznenadnom ili pojačanom opadanju kose. Kako objašnjavaju stručnjaci, neobjašnjivi gubitak kose je jedan od najčešćih znakova upozorenja.

Ako osoba primjeti da mu se kosa proređuje, moguće je da mu na taj način tijelo kaže da mu nedostaje proteina. Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu, neophodan za našu kosu, kožu, nokte, zglobove i kosti. Kako starimo, polako ga gubimo, što je normalno. Ali ako osoba primjeti drastičan gubitak kose, razlog tome obično nije starenje, već nedostatak proteina u ishrani.